海水領域 SeaFishZone

樓主: 肥仔Tim
打印 上一主題 下一主題

38x24x35寸缸 [複製鏈接]

everest 發表於 2013-8-29 19:09
Fauna果隻糧有無相睇睇點樣稼?

睇睇,但係幾貴 160蚊一小樽

論壇元老

肥仔Tim 發表於 2013-8-29 20:56
睇睇,但係幾貴 160蚊一小樽

邊度有賣?
TIga

ching是否新開缸,D魚好似游得唔系好自然,賊仔温度低就好易keep
最愛賊仔

小丑哥哥 發表於 2013-8-29 23:10
ching是否新開缸,D魚好似游得唔系好自然,賊仔温度低就好易keep

細缸搬大缸,舊水100L舊環10L,加新水約400L新環25L,新缸先行新水5日,乜野都唔加,揪走100L係舊細缸即轉水同環過去,頭10日隔日落1支蜂皇漿,而家先行左3個星期,Nh3同NO2=0, No3爆左,剛滾豆,有8條舊魚,其它都係新一個星期到,條賊新落今日第4日(笨左3日,今日先開始識搶糧食),溫度長keep25度

新缸過左兩次水,之後吸乾才用RO水落再加鹽

我覺得環量不夠,要盡量放多D環
我都超鐘意賊仔
最愛賊仔

做咩要用豆? 有用嗎?好像在魚缸用途不大,換多D水仲實際,
最愛賊仔

當然有好處啦,不過我要實際再試下,遲D再同D魚分享下

小丑哥哥 發表於 2013-8-29 23:57
我覺得環量不夠,要盡量放多D環
我都超鐘意賊仔

唔需要,32 Sera 3L AZOO已經非常夠啦

NO3同PO4唔除都養到魚,但會影響PH會慢慢下降,魚色都會退,原素可以加添,為何唔除埋佢呢?係靚既海域出產既魚係咪色澤好D呢? 無他既!因為水質好同原素豐富,現在有咁多產品出,都係想做到近乎真正海既環境姐,可以做到又afford得起,我認為值得!同埋我發覺D魚係珊瑚缸到色澤係明顯好D

論壇元老

有無查缸水ph值幾多呀?餵得多啲水酸喎,加返啲醶性環啦,好環唔怕多打爆個沙缸!
TIga

環既數量,適合就可以啦,外國有Formula計呀,水幾多,魚數量(其實係計魚所有魚重量既總和),環既表面面積,計出來我個缸只需要16L環,沙缸要放到27L水,有一句俗語叫物極必反,環多菌既數量會增加得好快,因為藏菌地方大,當菌太多時,亦都會搶氧搶得好勁,水含氧量係固定左,如果水既turnover唔夠就有麻煩啦!我現在講既只是其一

論壇元老

未雨綢繆免得每次加魚後都要再加環啦!
TIga

肥仔Tim 發表於 2013-8-30 17:04
環既數量,適合就可以啦,外國有Formula計呀,水幾多,魚數量(其實係計魚所有魚重量既總和),環既表面面積, ...

呢個concept不太爵,菌量不會跟環量成正比50
最愛賊仔

菌量跟魚的排泄物有關,環只是菌住的地方,
有錯勿怪
最愛賊仔

So pretty ^.^  your new tanks...... and thanks your blue bons

小丑哥哥 發表於 2013-8-31 23:14
菌量跟魚的排泄物有關,環只是菌住的地方,
有錯勿怪

你說得對.環只是菌的居所,但並不代表一定有菌入住,菌的多少在於魚的數量,除非一開始己決定左養幾多條魚,一定唔加,唔係的話環永遠都係越多越好

小丑哥哥 發表於 2013-8-31 20:22
呢個concept不太爵,菌量不會跟環量成正比50

咁咪係囉!菌量不會跟環量成正比50,咁洗乜咁多環,我都養左30年魚,正確既個Formula係跟
水量幾多,魚數量(其實係計魚所有魚重量既總和),餵魚既次數,餵魚既份量再加環既表面面積而得到

肥仔Tim 發表於 2013-9-2 01:17
咁咪係囉!菌量不會跟環量成正比50,咁洗乜咁多環,我都養左30年魚,正確既個Formula係跟
水量幾多,魚 ...

ching好利害,養左三十年,
最愛賊仔