請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6039|回復: 12

死都唔肯落 [複製鏈接]

開左缸46日.NO3 維持 50PPM (S牌TESTER) 好耐一直冇落過 NO2 = 0, PO4 = 0
隔日餵食十零粒 FORMULA TWO粒糧, 咩補品都冇落, 一星期換水一次RODI水開鹽

24*22*20 滴漏缸 200L 水
30磅生物石
一吋沙低
Nac c7
Mini 80 with 150ml 豆豆
NJ1200 推 ATS 行左10日左右,出左少少藻
MP10  
Maxspect r420r 120w 行A mode(行緊 a 55% b 80%)
Nj4500 上水
Tr 10 keep 25度

生物如下 :

粉吊,黃吊,nemo兩條,士多啤利一條, 全部都開口食, 紐扣兩件,ACAN 3件, 八字腦兩件 態好,脤起晒出SO, 火柴兩件, 豬腰一件, 巴里腦一件, 及皮革一件

最佳新人 熱心會員 論壇元老

只開缸不足兩個月,請用心等待
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

r199818 發表於 2013-8-28 09:22
只開缸不足兩個月,請用心等待

師兄一般需要幾耐先回落 ?
題外話, 一般如果要養SPS基本原素要落邊幾種?
有冇邊隻平價既滴定泵介紹俾小弟呢?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我用咗豆豆差唔多個幾兩個月先由50降到0.2,豆豆可以加到200ml
養SPS基本要keep KH,Ca,Mg
dosing我用緊MARINE MAGIC,幾穩定

論壇元老

ko1008 發表於 2013-8-28 11:48
我用咗豆豆差唔多個幾兩個月先由50降到0.2,豆豆可以加到200ml
養SPS基本要keep KH,Ca,Mg
dosing我 ...

C兄我岩岩開左個RT缸,不足2個禮拜,重加左珊瑚落去,用廁所水養,但係你地講Keep KH,Ca,Mg同其他數值,我原全吾知,係米意會箸我養的珊瑚會全軍覆沒?

jm2011520 發表於 2013-8-28 12:36
C兄我岩岩開左個RT缸,不足2個禮拜,重加左珊瑚落去,用廁所水養,但係你地講Keep KH,Ca,Mg同其他數值, ...

養珊瑚要知海水的基本數據,如 Sg,ph,NO3,PO4,Kh,Ca,水温等都要控制
如果養硬野更加要keep埋Mg,K甚至更多其它原素,
廁所水=海水,如果無乜污染,原素更加齊,如果你換水好密,可能咩數據都唔洗check都養到
但數據嘅野最好都要識啦,出問題時多様野參考

最佳新人 論壇元老

你CHECK下新水NO3去到幾多先.

理論上你換一半水, NO3就跌去25. 咁高有少少怪怪地.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

46日 no3未低過 5  好正常播。。因為你已經加左魚同珊瑚。。

再比多一頭半個月時間,餵少d 魚先好快低ga啦

今日係魚缸day60 是, 豆豆已加至200ml (不會再加), no3 都仲係50ppm 我上冇落過

都係依然唔肯落, 師兄們繼唔繼績加豆豆,現已200ml

會唔會係d豆滾動有問題?

如果滾動唔平均,側埋一邊滾會無乜效

Can try Red Sea NO3O4... quite effective