海水領域 SeaFishZone

查看: 14369|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新手懇請幫忙,小丑剛下蛋了 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
魚缸內唯一的一對小丑,上次下蛋未能收集孵化,以失敗告終,今天傍晚又剛下蛋,該怎麼做呢? 是否待長出眼睛來才收集人工孵化呢? 懇請各大大出手相助,不勝感激!

IMG_6425.JPG IMG_6459.JPG IMG_6449.JPG

沙發
coralsea01 發表於 2013-9-5 20:17
由佢,直至六,七天,不過同時開始準備綠水加輪虫  祝你成功

上回已買了綠水,因沒見期限,未知是否還可用,又輪蟲那裡可買得到? 是否可以自行繁殖呢? 感謝賜教!

板凳
fung5900 發表於 2013-9-5 20:36
咁細環境都生到.

昨晚已見到牠們在清潔膠喉曲,心想快有結晶品的了,果然今晚便有成果.

地板
fung5900 發表於 2013-9-5 20:38
1. 一般卵會在第八天當晚孵化(跟水溫有關,這裡指的是我的例子,且卵生出來那天我定義為第一天),若沒完全孵出 ...

現時已預備小孵化箱,放在隔壁水面膠箕內,是否需另行設小缸孵化?

fung5900 發表於 2013-9-5 21:13
我之前就另外搵膠箱做孵化.
第7-8日晚就攞蛋去孵化箱打氣吹住D蛋,再用黑膠袋遮光等出世.

如果用膠箱,換水方面如何,是否用魚缸水? 因為一路用廁所水,可直接用嗎?

coralsea01 發表於 2013-9-5 21:14
最好分缸,如果吾係餵食分面會有難道

明白,唔該!

阿峻 發表於 2013-9-5 21:27
輪蟲可以找黃嘴EN師兄買
如果你有足夠綠水,可以將輪蟲放進綠水,輪蟲繁殖速度快,要自行繁殖不難
通常 ...

感謝! 可否給聯絡網址?

阿峻 發表於 2013-9-5 22:13
如果唔趕住用,我可以比d輪蟲種你,等佢幾日起
明天下午5點左右我會在魚街,夾到可以pm留個電話

先多謝! 要夾夾時間先,再謝!

fung5900 發表於 2013-9-5 22:32
用回主缸水便可.

我缸水成日落銅都唔怕?

fung5900 發表於 2013-9-5 22:47
咁就唔知喎,落左銅都生段估唔怕掛.
如果用新厠所水隔夜又點呢.

其實尋日同今日都有落銅,上次落是35日前,不過,缸背有玻璃蟲都唔死,用隔夜廁所水都唔難嘅.

fung5900 發表於 2013-9-5 23:02
落左銅都肯生,即係對丑覺得水質可以.
不過小丑B剛出生時唔知受唔受到銅.

咁,就索性用廁所水喇,心理上感覺安全些,但溫度方面有問題嗎?

fung5900 發表於 2013-9-5 23:14
溫度有影響,要同主缸接近.
話時話新水有風險,聽其他CHING講係換主缸水,
我之前孵到兩條,玩左4日就屎左. ...

可能是父母習慣了的生活環境關係掛,其實我主缸連續用左六年幾銅,根本同條小丑咁耐了.

dom38 發表於 2013-9-5 23:45
可用主缸水, 但要留意有沒有落藥, 如下過藥就最好不要用了.

多謝你的意見!

brian 發表於 2013-9-6 00:15
主缸水有銅藥,魚BB會受不了死的.
用隔夜廁所水孵好d.

是,唯有用新水好了,謝謝!

fung5900 發表於 2013-9-6 00:18
仲有6-7日準備,加油.
期待小丑B出世.

如你所言,感謝!

今早還好好的,剛回來所見,蛋蛋全被吃光了,相信是守蛋蛋的魚所吃掉,牠是公魚嗎?
感謝今次提供意見的魚友,下回再有機會,將用人工繁殖方法,保護小生命,再次多謝各位的幫忙!