海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

成長編系列 - 澳洲仙 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

另一條4吋西澳仙,  養左3個幾月

Aust 02.jpg (221.84 KB, 下載次數: 57)

Aust 02.jpg

Aust 01.jpg (217.86 KB, 下載次數: 56)

Aust 01.jpg

暫時停賽

論壇元老

好型的電腦紋!
TIga

最佳新人 突出貢獻

很久沒上來, Calvin 兄的澳洲仙成長了

各大大看看自己可否試試從以下特徵買條小公小乸澳洲仙仔養養

http://www.dfs-pet-blog.com/2010/04/angelfish/

主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

論壇元老

capmo 發表於 2014-8-24 14:40

各大大看看自己可否試試從以下特徵買條小公小 ...

多謝師兄無私分享,從中了解得更多!
TIga

capmo 發表於 2014-8-24 14:40

各大大看看自己可否試試從以下特徵買條小公小 ...

capmo 大師,  好耐冇見......有時間再玩返啦

我呢條細澳洲仙捉嘅時候,  都係全睇身型,  喺廿幾魚入面揀佢出黎

你轉載果篇文章都講得好啱,  如果冇錯的話,  澳洲仙公嘅另一個特徵就係尾花有一點點螢光黃色,  公會比乸清楚d

暫時停賽

兩個月後,  肥仔左好多......西澳顯本色

Aust 01.jpg (215.95 KB, 下載次數: 58)

Aust 01.jpg

Aust 02.jpg (234.14 KB, 下載次數: 56)

Aust 02.jpg

暫時停賽

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

養得好靚
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

好毒啊!

唉.....我都要入返條
48吋缸有湯臣,黃吊,青魔X6,黑背心X2,,北斗,灰仙,火炭仙,橙點泥鯭x2,黑小丑,關刀,藍面x2 ,藍吊,澳洲藍面,眼鏡燕,法仙共23條魚

Kwong 發表於 2014-10-18 04:58
養得好靚

其實好易 keep ,  而家d西澳仙返黎亦好易開口
暫時停賽

terryso 發表於 2014-10-18 08:56
好毒啊!

澳洲魚黎講,  我最鍾意係佢  
暫時停賽

耶律 發表於 2014-10-18 09:21
唉.....我都要入返條

日記返左呀,  平靚正.....入啦入啦
暫時停賽

論壇元老

混身肌肉,正!
TIga

everest 發表於 2014-10-18 12:07
混身肌肉,正!

厚厚嘅背肌  
暫時停賽

睇左啦,唔合眼緣,再等
48吋缸有湯臣,黃吊,青魔X6,黑背心X2,,北斗,灰仙,火炭仙,橙點泥鯭x2,黑小丑,關刀,藍面x2 ,藍吊,澳洲藍面,眼鏡燕,法仙共23條魚

請問c兄餵咩糧可以食到滿身背肌?小弟有條養左成年個背脊都仲係瘦瘦的...(現時主要餵F2同黑金糧)

101dogdog 發表於 2014-11-15 23:10
請問c兄餵咩糧可以食到滿身背肌?小弟有條養左成年個背脊都仲係瘦瘦的...(現時主要餵F2同黑金糧)

我都係餵F2,  黑金
如果唔怕麻煩可試用安基酸浸黑金,  如果冇效果 可能條魚本身腸胃有問題
暫時停賽

謝謝,昨晚爬完你嘅其他成長系列資料中已看到了,並已實中

今次由6吋起步,  睇下呢條西澳洲仙變唔變到身先  

Aust 2.jpg (246.29 KB, 下載次數: 56)

Aust 2.jpg

Aust 1.jpg (231.1 KB, 下載次數: 56)

Aust 1.jpg

暫時停賽