海水領域 SeaFishZone

查看: 4917|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

瑚仙缸,冇哂D腦同樓扣 [複製鏈接]

樓主

成屋企都是缸
48x22x36滴漏 FOT 、27x27x22 滴漏 RT、24x8x12 QT

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
食曬
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
高級魚糧
由零開始。。。

地板
食剩棚骨

師兄您好,請問片中橙橙藍藍的龍是什麼龍?是否會鑽沙?難養嗎?

chifish 發表於 2013-9-14 10:40
師兄您好,請問片中橙橙藍藍的龍是什麼龍?是否會鑽沙?難養嗎?

如果冇記錯,好似叫花豹,我養左一年了,king sir 到買,要有沙底,我覺得易養。
我心德係,買返來時,用一個密底魚箱放一層沙,訓糧,等佢習慣左搶粒先,因為比較怕人,同成日鑽左入沙,一個月後,先放入主缸,佢游得慢,所以等搶食先入主缸,養到機會大D。
試下啦,我好鍾意佢,D色又容易keep,又唔貴,HK$100
成屋企都是缸
48x22x36滴漏 FOT 、27x27x22 滴漏 RT、24x8x12 QT

moser 發表於 2013-9-14 11:06
如果冇記錯,好似叫花豹,我養左一年了,king sir 到買,要有沙底,我覺得易養。
我心德係,買返來時,用 ...

唔該師兄,我現在只係養到彩龍及黃龍,養其他龍多數失敗.
多謝師兄分享心德

師兄你好,瑚仙缸我個人經驗珊瑚只可以有皮革,火柴,波子,千手(仲要係唔識閃個D),瓦片(放嘅位置有出入),我現在有或試過冇事嘅,其他珊瑚落幾多食幾多但要記得餵班大帝先冇事.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

養啲細仙較安全
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

610449 發表於 2013-9-16 10:14
師兄你好,瑚仙缸我個人經驗珊瑚只可以有皮革,火柴,波子,千手(仲要係唔識閃個D),瓦片(放嘅位置有出入) ...

唔好講大仙,我以前條火背仙會幫皮革拔鬚......

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

我條火焰之前ko7隻巨人蚌

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

瑚仙缸真係睇彩數
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

以我觀察,石美人同火炭最多口,越細越多口,反而藍圈、藍面只吃樓扣。我仲有條藍嘴在沙缸半年,得閒捉埋出來看下佢有咩喜歡吃,瑚仙缸都預左,反正冇乜貴野,有D腦西住左,減小傷亡
成屋企都是缸

論壇元老

我個瑚仙缸一早無哂D甜甜圈同acan   真係有得必有失