海水領域 SeaFishZone

樓主: jm2011520
打印 上一主題 下一主題

特然一晚反缸 [複製鏈接]

jm2011520 發表於 2013-9-23 21:05
個化氮拿了出來幾天,我的是外置,癡玻璃膠作雙重保險,琴晚先得閒癡,諗住等一晚干,唉!

玻璃膠中毒 --->反缸

咁唔爭在話D魚自殺

論壇元老

阿峻 發表於 2013-9-24 15:53
樓主個缸其實係點?  不如當事人講下,得個估字無答案

我個係普通魚缸17x9x12有一個May姐小做流,兩個2211。一個裝一半通心粉一半石仔,令一個裝一些炭,但已經成個月啦,珊瑚用綠水喂,果晩食蝦順便喂左小小比d珊瑚食,我個Q6化氮拿起了幾天,玻璃膠只痴外圍,完全掂吾到水,仲有樣野,發現佢地果陣係幾條痴埋一齊,正好就係隻葵既地盤,隻葵就走左出中間,張開曬d奶咀,個養好似好兇,所以米懷疑佢,咁Q兩條小丑魚又無事。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

咁兇手即係白灼蝦
暫時停賽

希望師兄收拾心情重新養過

最佳新人 活躍會員 論壇元老

用濾洞反缸其實大有人在。
改行假滴吧

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔係滴漏缸,又無用氣泵打氣,只得依靠化氮作主力供氧。
要知道濾桶有幾高效也供不了氧。反而哋NANO用個褂濾仲叫還可以,因為空氣和水有切入面,AIR EXCHANGE。試想,用粒氣石打氣,不是哋氣泡在水中溶氧(邊得溶得咁快)而係氣泡在水面爆開,即每分每秒空氣同水嘅接觸面在不斷增加,不似是靜止的水,接觸面就係個缸面嘅長乘闊。濾桶,唯有用雨林管放高少少,撞水面。玩鹹水,可以的話,用真滴漏,事半功倍。否則,靚嘅仙蝶,無得玩