海水領域 SeaFishZone

樓主: chifish
打印 上一主題 下一主題

廁所水測試 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

直車入缸成年,住馬鞍山
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員

除了留意大廈通告,每換水之前會做少少測試,看看是否突然轉了淡水,又嗅嗅水的氣味,通常漂白劑會有點刺鼻,一切如屬正常,會用纖維濾芯樽過濾入缸,換水期間又會加開氣石打氣.

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我都想用厠所水!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你留意下個廁所水箱,有青苔代表冇落漂白
同埋聞下都會知
現在好少洗水箱會落消毒粉
廁所水通常氧少,咸度唔夠,其他都很理想
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我都用廁所水過瀘樽
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

ice28720 發表於 2012-4-15 07:53
我都想用厠所水!

立即行動,車2桶落缸先

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-14 23:23

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

新手王 發表於 2012-4-15 10:21

咩事反缸呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員

vsvs 發表於 2012-4-15 00:02
直車入缸成年,住馬鞍山

你就好啦,我都係馬鞍.
一用廁水,d低賤草爆到收唔到科.
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-15 10:27
咩事反缸呀

㕚住你個臭{

論壇元老

痴痴呆呆

臭口

最佳新人 活躍會員

其實樓主係咪應該用d比較命硬既魚嚟試呢????
通常青魔買襯都10條10條咁買,知道返到屋企總要死幾條,可以試多次藍魔
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-15 10:37
臭口

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-15 10:37
㕚住你個臭{

肥豬我都係關心你姐

管理員

海水領域灌水之王

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-15 10:47
肥豬我都係關心你姐

豬養大比人食架吾駛關心架
我真係傻架

管理員

海水領域灌水之王

redink 發表於 2012-4-15 10:00
立即行動,車2桶落缸先

車佢自己落缸好過
我真係傻架

首先再多謝以上多位師兄的寶貴意見.

1.) 12/05 (星期四晚),再買了4條青魔試水(到另一間魚舖講買)
2.) 13/05 (星期五晚),死了1條青魔
3.) 14/05 (星期六中午),安裝了三個濾樽 ( 1棉 + 1炭(5 micron) + 1炭(0.5 micron) )
4.) 14/05 (星期六晚), 經過濾儲新水,比較沒有過濾的舊水清
5.) 15/05 (星期日早), 用經過濾的新水換水

註:每天都有換水(已AB桶方法)

今晚主缸(約270L水)正式試用廁所水,我會慢慢少量換,因現時
魚缸咸度1.026-1.028 ; 水溫31度,
廁所水約1.018-1.020 ; 水溫22度.

最佳新人 論壇元老

我都系用廁所水養 LPS , 請問你地平時有冇落元素或珊瑚粮 ?

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

傻傻地單眼仔 發表於 2012-4-15 12:10
車佢自己落缸好過

與魚同游。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

廁所水PH跌得好快