海水領域 SeaFishZone

查看: 4611|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

鱗片一問 [複製鏈接]

樓主

3星期前在海洋X界買了澳洲鱗片, 放在缸頂養, 越養越短SO. 請問應如何處理.
魚缸資料 3OX18X18寸 背漏缸約IOOL水, 開缸半年, 鹵素灯150W照11小時, 行豆豆, P○4X4,
造浪MP10,WP25, 造流一個, 上水泵3OOOL.  數據 Mg1350, Ca 480,KH9-10, K350,NO3- 2, Po4 -0.1

PA110024.JPG PA110023.JPG PA110022.JPG PA110025.JPG PA110026.JPG PA110027.JPG PA110028.JPG

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
保持住d 水穩定,水流 光源充足。。 自己會長ga啦

板凳
多謝指導

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
你缸水好肥下.....

請問怎樣令水瘦D呢?請師兄指教!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你130L水落左幾多豆,餵少D唔好落咁多補品。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

用ro 水?
如魚不多,隔2-3日喂一次魚。
燈光不用11小時,太長啦,爆苔爆到暈,8-10已夠!

多谢指導!豆豆用1ooml/用蒸餾水/用紅海高硬度鹽/1星期換15升水。

最佳新人 論壇元老

你D角一D毛都無咁滯WO, 觀察夜晚關燈後2小時有冇毛出. 如果都無毛出就好嚴重下.

同埋水流唔夠, 你D石咁放, D做流咁吹, 應該好多死位...
你有冇加活性碳?

媳燈後有D毛出,但不太長. 日間都有啡毛嘅, 白毛就比較短
燈照巳改了9小時
有落KZ炭 100mL

其他硬野其有花開, 比最初時好(新手養角4星期)

仲有水流都巳經好大, 不過遲D都會砌過D石

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

其實體d 苔生得甘厲害 就肯定 養分唔低,d 角未點爆毛之前

補品唔好落住, 元素要穩定。

換水前後都保持數據一至最好,比喻你換水前kh系8,換水後kh 都系8

你100L 水,一星期換一次5% 一個月換4次,其實已經換左20% 水

d 角唔燒已經ok ga啦,色 同 毛 方面又無需要太在意。

多謝chihim師兄指導, 我会盡力改善.
你讓給我的甜甜圈很好態. THX!