海水領域 SeaFishZone

樓主: Knifelee
打印 上一主題 下一主題

新手誠心請高人指點!!! [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

vsvs 發表於 2013-10-22 09:10
打氣可微降pH
KH同鈣和鎂息息相關,師兄再睇睇鈣和鎂
PO4太高了,減餵食,用野吸

打氣可微降pH

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2013-10-24 02:19
高手 新手米又系甘養,問題就系未有機會食大廚d 送

你住禁近都唔過我道食

jay 發表於 2013-10-24 09:52
knifelee c hing

我見你個沙缸尾倉有鈦咆

係,分體+呔炮,我都係朋友教我,
我全部喉走櫃入面,所以外觀上完全見唔到喉,
只要你沙缸放得落支呔炮,養緊魚都裝到,同近窗囗,
夜點保相

Knifelee 發表於 2013-10-25 17:58
係,分體+呔炮,我都係朋友教我,
我全部喉走櫃入面,所以外觀上完全見唔到喉,
只要你沙缸放得落支呔炮 ...

thanks
wait for your photos

另外,師兄你個H&H化氮係乜嘢型號?
用甚麼水泵?
如waveline 6000 或 waveline 10000
評價如何?

jay 發表於 2013-10-25 19:05
thanks
wait for your photos

DSC01396.JPG DSC01395.JPG DSC01394.JPG DSC01393.JPG

我果個h&h t81
上水泵,我真係唔識,我都係新手,你可以請教其他資深ching

Knifelee 發表於 2013-10-25 23:44
我果個h&h t81
上水泵,我真係唔識,我都係新手,你可以請教其他資深ching

禁大工程!師兄請問洗左幾多皮

dickytam 發表於 2013-10-25 23:54
禁大工程!師兄請問洗左幾多皮

因為小弟喺新屋裝修好難計算埋個櫃
如果淨計魚缸、水冷、器材,洗咗萬幾,新手入門都係用平民之選

ching
右邊就是窗口放分體的冷氣機台嗎?
若是,咁比人涼咪無咗
我已經養緊真係好惡攪播。。
點都好,多謝你哋相

Knifelee 發表於 2013-10-26 00:21
因為小弟喺新屋裝修好難計算埋個櫃
如果淨計魚缸、水冷、器材,洗咗萬幾,新手入門 ...

整體都做得好正,但你包鈦咆果D膠日子耐左可能會漏水嫁喎