海水領域 SeaFishZone

查看: 6597|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

求救!urgent [複製鏈接]

最佳新人

樓主
我缸之前起過白點,我無理佢,無落葯,過兩日好返,但反反覆覆D白點又來又走,結果D魚死左8成!想問問ching們,我應該點做?落?換水?換幾多?但我缸有珊瑚!點算?help

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
清魚一個月
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
有珊瑚唔好落銅藥呀!
我真係傻架

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
捉魚出泥浸銅

最佳新人

唔好意思呀!因為我係新手,想問下ching咩叫"銅",浸幾耐?

上次我已經同你講過小心第二波白點爆發會好大鑊!淨靠醫生魚去食白點係冇用㗎

最佳新人

咁而家要點做呀ching?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

難題之一

清走魚三個月

最佳新人

咁珊瑚同生物石呢?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

POST 相比大家睇睇。
最好比多少少資料, 用咩器材? 開缸幾內? 養咩魚, 死咩魚, 魚 SIZE, 有無珊瑚等。。。。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

This is a very very very common problem for marine fish....please search it on this site...

最佳新人

我個缸只凈返:
一條黑武士同一條火鳥
今日死去有:
藍吊;帆吊;醫生;木盒;火鳥(有兩條)(R.I.P.)
珊瑚有:地毯葵;紅珊瑚;豬腰;豬肉

開缸半年有多,50x34x34背滴漏缸 ;QQ skimmer; atman cf800;普通燈一支

最佳新人

Coral_Chow 發表於 2013-11-6 23:50
This is a very very very common problem for marine fish....please search it on this site...

which site?

請勿張貼未經批准之網站連結 or seafishzone la ching

請勿張貼未經批准之網站連結

最佳新人 論壇元老

如果FOT, 試試用暖管開高小小溫度, 例如30, 31度...............

個人建議:炒左咁多條,捉埋果二條魚仔出黎,放落另一缸吧!
養返好主缸啲水先!忍下手三個月唔加野!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

爆白點點解會死珊瑚?你缸水係咪已經唔得啦?

ice28720 發表於 2013-11-7 01:49
爆白點點解會死珊瑚?你缸水係咪已經唔得啦?

有同感係缸水未得就加咁多魚,over左咪死咁多魚,連火鳥都死係80%以上

等佢自己量下缸水就知道係咪爆燈左!缸side係cm定吋?