海水領域 SeaFishZone

樓主: napedro
打印 上一主題 下一主題

求救!urgent [複製鏈接]

最佳新人

樓主
我缸之前起過白點,我無理佢,無落葯,過兩日好返,但反反覆覆D白點又來又走,結果D魚死左8成!想問問ching們,我應該點做?落?換水?換幾多?但我缸有珊瑚!點算?help

最佳新人

沙發

唔好意思呀!因為我係新手,想問下ching咩叫"銅",浸幾耐?

最佳新人

板凳
咁而家要點做呀ching?

最佳新人

地板
咁珊瑚同生物石呢?

最佳新人

我個缸只凈返:
一條黑武士同一條火鳥
今日死去有:
藍吊;帆吊;醫生;木盒;火鳥(有兩條)(R.I.P.)
珊瑚有:地毯葵;紅珊瑚;豬腰;豬肉

開缸半年有多,50x34x34背滴漏缸 ;QQ skimmer; atman cf800;普通燈一支

最佳新人

Coral_Chow 發表於 2013-11-6 23:50
This is a very very very common problem for marine fish....please search it on this site...

which site?

最佳新人

Dison 發表於 2013-11-7 01:40
個人建議:炒左咁多條,捉埋果二條魚仔出黎,放落另一缸吧!
養返好主缸啲水先!忍下手三個月唔加野 ...

多謝Dison兄的建議我個缸係cm....
想問下,而家咁嘅環境除左起魚之外仲好唔好起埋d沙呢?洗一洗佢會唔會好D呢?因為聽其他C兄講D沙會另白點繼續喺個缸到繁殖,希望C兄們可以教教我,謝謝

最佳新人

PUSH

最佳新人

Dison 發表於 2013-11-7 20:11
Cm的話99.9%爆loading!
洗完會好後悔!

洗完會好後悔?唔明

最佳新人

尋晩換左差不多一半水,現在個缸只得珊瑚同一隻醫生蝦,魚就行緊AB桶!主缸喺咪仲要日日換三分一水呢?Q魚有咩要主意呢?之前試過Q魚,不過唔知喺咪個桶太細,次次養唔夠兩日就死Q曬

最佳新人

Dison兄:用新水
FredL兄:明白了,謝謝Ching!之前有幾位好好人嘅CHing們教職我好多嘢,又要再一次多謝你們的教導!因為澳門,魚店唔多d老闆又唔會教你,我都係因為呢個網加上咁多位Ching教導先學到咁多嘢。講真,如果唔喺你地,我都唔知咩喺AB桶,白點蟲要點攪...甚至原來小丑魚有咁多種類,因為澳門來來去去都只得公子小丑,可能小弟見識小,我真喺咪見過其他小丑