海水領域 SeaFishZone

樓主: CA24
打印 上一主題 下一主題

開始反缸!不知什麼原因 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

CA24 發表於 2013-11-11 14:25
今早再死3條。剩下25條。最大果條6"大部份細魚
我冇Q缸只有筒,只可以放幾條。

去買兩支除ammonia 蜂王漿,直車入缸救命先,
再用筒養住大魚!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

第三日已經加了2支蜂皇漿但一樣死魚
唯有幾條放住Q筒先

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

CA24 發表於 2013-11-11 15:58
第三日已經加了2支蜂皇漿但一樣死魚
唯有幾條放住Q筒先

你果D係硝化菌,我話果D係除ammonia
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

反缸救命用!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

加咁多魚,擺明係no2勁爆
☉︹☉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

環唔夠,我40吋缸都用37L環!1L環=10L水。如你多魚,我建議你用隻靚少少嘅sera環,唔怕overload.

overload d魚會白..???
我又係咁上下... ~ 但我30吋 真滴  nac7 nj4500 ~ 180L水 ~ 28L環 有10l係sera
17條  最大 5吋 all仙魚 ~ 死死下 得番5條 ><

表示開始中毒個身會白!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

bearbear 發表於 2013-11-11 18:47
overload d魚會白..???
我又係咁上下... ~ 但我30吋 真滴  nac7 nj4500 ~ 180L水 ~ 28L環 有10l係sera
  ...

換上水泵,最少6K L
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 論壇元老

首先38條魚量已經係死因之一(太多), 我40吋缸廿條魚(九成魚都可養最少幾年以上, 有部份已有八至九年了開缸到現在), 重有C兄你可時換一次水, 換幾多份量? 都係主因), 我就一星期換一次, 大約換三成長期keep住不能懶惰............

Galaxy我都會慢慢換只靚環
Nickcw一星期換3/1水,大部份已養一年以上
相信overload導致死因。

樓主,不如你用D test kit check 係唔係NO2高定NH3高先對症下藥,說定係可能你新加魚出事有病都未定。幾奈換一次水係無準則,有D人一星期換一次,有D人半年換一次(我之前個缸),我而家一個月換一次,養唔同魚又有唔同做法,所以好難講,最緊要睇D魚反應同狀態。

ybkwok等我買幾支試下先(希望有幫助)
Daniel未死既魚狀態仲好好,但會突然第二返大海。我都會試下買支tester Check下。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

加新魚帶入有害惡細菌,唔及時用藥一定全部死晒,你準備買過d新環重新開缸都得啦!

換完水test左都唔準啦!
不過Test完之後可以報告下嗎?

最後我都冇買tester因見D魚沒有再死了,但只剩十二條細魚三條中魚
謝謝大家的意見

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

CA24 發表於 2013-11-13 21:00
最後我都冇買tester因見D魚沒有再死了,但只剩十二條細魚三條中魚
謝謝大家的意見

穩定左,就勤D換水,換綿,唔好加魚住!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500