海水領域 SeaFishZone

查看: 7702|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

請教 / 幫忙 ...... 重 set 上水喉 [複製鏈接]

樓主

請問有無高手師兄試過喺養緊魚嘅缸重新 set 過啲上水灰喉呢?做唔做到呢?

沙發
我 +1

板凳
我都想加個止回,但自己唔識搞

地板
望高人指教,幫忙

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我試過
我真係傻架

論壇元老

做到!

論壇元老

問題係你點解你要咁做!有何問題!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

做到熄曬造流上水泵,缸入面打住氣咪掂改都得.
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果自巳冇信心,咪揾師父搞囉..冇話唔得ge
☉︹☉

論壇元老

我都想重Set喉,師父攪收幾錢到

Rico2064 發表於 2013-11-23 19:22
問題係你點解你要咁做!有何問題!

好啦,講講我個缸嘅現狀先啦,48"  FOT, 約 420公升總水量,落水吋二(冇問題),上水1吋喉 刁 6 分 對角出水,用緊 NJ6000 泵,覺得唔多夠,想換個大啲流量嘅泵,如 8,000 or 9,000,因為 6 分出水喉實頂泵,好嘈,所以想攪攪佢啫!

管理員

我係新手

上水1吋喉鋸走刁士,1吋梳杰接喉再分出去
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

沒有所謂既(~大師/高手~)__養得掂就OK啦

Pm左你...

論壇元老

未必!我幫朋友做過48x20x30!pj9000、6分上分對角、好靜!有好多時聲音可能係泵同沙缸玻璃震盪、或灰候和缸面擔的震盪!用生物棉隔住就得!仲有用越粗的喉上水就一定減低(陽)程!其實6分好足夠!

boar36 發表於 2013-11-23 20:29
好啦,講講我個缸嘅現狀先啦,48"  FOT, 約 420公升總水量,落水吋二(冇問題),上水1吋喉 刁 6  ...

即係有出水口2個啦
我同你一樣,落水吋二,6 分 對角出水
我之前用上水泵5000,直接換左個pj7500,冇問題,只係水流比之前快左
冇頂泵
☉︹☉

綜合各師兄高人嘅建議同指教,初步斷定喺上水泵安裝得太貼沙缸嘅玻璃,因而引起共鳴聲音,所以決定將上水泵嘅位置改返離開玻璃多啲空間試吓得唔得,希望攪掂啦!容後包膠。
多謝各位高人師兄指導! 今次又學到嘢啦!!

我唔識,等學野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-11-24 01:28
我唔識,等學野.

真正ge高手
☉︹☉

師兄,我之前有類似經歷,師父幫我set完喉後一開上水泵(pj11000)就好慒,師父話pj係咁嘈架啦,建議我用DC,我朋友話DC好易燒,所以我攞個全新pj泵上去我朋友屋企個沙缸到試,原來真係我個泵嘈。之後我攞上代理維修,代理師父問我點解個泵入面有膠水,我話係set喉師父痴膠水set喉,佢話呢個位唔應該茶膠水,最後代理師父整返就好靜,如果你將上水泵果位置改返離玻璃後都嘈,試下個泵有無問題
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

civiclau 發表於 2013-11-23 20:17
我都想重Set喉,師父攪收幾錢到

師兄,你個缸新造哦,咁快換喉?
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish