海水領域 SeaFishZone

樓主: 小丑哥哥
打印 上一主題 下一主題

小丑分公子種,背心種 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
petty 發表於 2012-4-21 16:11
北斗混紫月PK,一條在北?,一絛在月?

父母其中係北斗同紫月  父母唔係紫月x北斗
其中一個簡單d例子係洋紫荊  佢係兩種洋蹄甲屬樹木的混種
佢會開花而唔會有果實  植物混種好多都係人工(染色體數目/n因素數目)  但動物就無咁易
eg. 2n  染色體=46  mix with 2n 染色體=48
result 2n  染色體=47  <<some problem here
and  混種有不同定義  同種(species)間不同亞種交配  都可以叫做混種
而家講既係同屬之間不同物種的交配
就好似藍仙同太后  佢地係同一個地方生活左千千萬萬年  
如果佢地既雜交種有後代  就唔會有純種藍仙或者太后出現
有似太后既湯臣或者好似藍仙既湯臣  都只係當中表現出既特徵近父定母多
而唔係藍仙x湯臣  or太后x湯臣
大部分例子都係咁
打字好慢  打咁多字好幸苦  唔好怪我打到一舊舊

http://baike.baidu.com/view/698298.htm

http://baike.baidu.com/view/31204.htm?func=retitle

如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

沙發
fung5900 發表於 2012-4-22 00:16
勁呀峻師兄,出到染色體

當我吹下水算
識少少唔敢扮代表

板凳
sumsum28 發表於 2012-4-24 00:05
小丑師兄~~咁我想問~~
白金X雪印~
雪印X畢卡索

白金都有分公子種同背心種wo

地板
基本上小丑魚場唔係好多個
呢隻99%公子種...from印尼某魚場

大家好kenny 發表於 2012-4-25 21:53
學到好多野!咁網上成日都有得賣個D畢加索係咩種呀?是公子種嗎?
我估係呢隻掛
http://bali-aquarich.com/news-3.html

kenli 發表於 2012-4-26 23:30
咁最某某店D畢架索係度扮美国貨。。

美國貨都有好多種  有d質素係麻麻地  唔一定係呃人