海水領域 SeaFishZone

樓主: 小丑哥哥
打印 上一主題 下一主題

小丑分公子種,背心種 [複製鏈接]

樓主
公子小丑--長大不會全黑,只有黑邊,眼外圈呈黑色(eg. 印尼畢加索小丑,黑小丑,野生公子小丑)

背心小丑--長大後身可以發黑, 眼外圈呈紅色(eg. 美國鬼婆小丑,野生黑背心)

如公子種混背心種(eg 黑小丑X背心小丑),長大後身可以發黑,頂鰭都黑, 好靚,不過缺點就係冇生殖能力

最愛賊仔

沙發
等我搜集的圖片比喜愛小丑嘅魚友研究研究
最愛賊仔

板凳
eddie330 發表於 2012-4-17 11:51
我想問問c hing..
小弟對小丑認識很少,
我有條唔知佢係咩小丑(橙色位置比較淺那條)

大家交流交流
2條都應該係普通黑背心, 是否認同?
最愛賊仔

地板

鬼婆魚.jpg 鬼婆Snowcasso

黑冰小丑.jpg ORA Blackice(黑小丑X雪印)

黑小丑.jpg 人工黑小丑

半雪印.jpg 半雪印

公子小丑.jpg 普通人工公子小丑

黑小丑(A. Ocellaris)混黑背心(A. Percula) 冇生殖能力,好簡單,因為佢地係唔同種(species)混出來, 印尼就有這種魚出產

(黑小丑, 普通小丑,雪印,黑雪印,公子種白金,印尼公子種畢加索)全屬公子種(A. Ocellaris), 分辨方法:

眼外圈不是全紅,有黑影,黑小丑就更明顯

野生公子種魚型好靚,不過人工的魚頭較尖,個人覺得有點怪, 公子種白金亦較長身,大多數不能全黑,但有小部份野生普通公子;昆左黑小丑,所以有機會身會好黑,

(野生黑背心,人工黑背心,鬼婆畢加索,背心種白金) 全屬背心種(A. Percula),

分辨方法:

眼外圈全紅,冇黑影

野生公子種魚型好靚,不過有部份人工的魚亦較長身, eg. ORA 的畢加索及白金

最愛賊仔

不是l性別問題,係種species問題!
就好似馬X驢,生騾(冇生殖能力
最愛賊仔

小丑係會變性,但不能變種
最愛賊仔

可能ching 你未讀過生物,性別和種(species)係兩樣嘢
鬼佬,中國人係同種(species),
人和猩猩就唔係同種喇!

最愛賊仔

大家看看以下外國link
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Ocellaris_Clownfish
佢地只係同"屬”,不是同種

如kubi123 找到海水魚書,可否分享一下
最愛賊仔

黑小丑混普通小丑,後代就有生殖能力,因佢地係同是(A. Ocellaries)

最愛賊仔

阿峻 發表於 2012-4-21 22:34
父母其中係北斗同紫月  父母唔係紫月x北斗
其中一個簡單d例子係洋紫荊  佢係兩種洋蹄甲屬樹木的混種
佢 ...

大學生即係大學生,用D例都具說服力,
勁!!
最愛賊仔

Lewis_Lo 發表於 2012-4-22 00:57
Sorry Ching, 小弟不才.

雪印 同 雪印

全部都會有得生
全部後代都有生殖能力除左"雪印 同 黑背心"
最愛賊仔

twl13188 發表於 2012-4-23 08:49

快D影下你條精品鬼婆比大家欣賞下啦
最愛賊仔

唔系阿麻,上次好靚個條,同和頭象一齊返那條喎?
最愛賊仔

kinming 發表於 2012-4-23 20:57
其實可唔可以簡單講眼外圈呈黑色同 眼外圈呈紅色係交配唔到???
唔知係唔係呢?????

simply yes
最愛賊仔

kinming 發表於 2012-4-23 20:57
其實可唔可以簡單講眼外圈呈黑色同 眼外圈呈紅色係交配唔到???
唔知係唔係呢?????

http://www.absoluteastronomy.com/topics/Ocellaris_Clownfish
take a look,
最愛賊仔

相片不太清楚,
白金應係背心種,畢加索應係公子種(是否印尼貨?)
最愛賊仔

Picassos黑背心X鬼婆係生到的
最愛賊仔

阿峻 發表於 2012-4-25 23:36
我估係呢隻掛
http://bali-aquarich.com/news-3.html

我以前都諗過返,不過魚型很差(頭太尖),而且係公子種多(魚身不能黑),所以放棄了
最愛賊仔

kenli 發表於 2012-4-26 23:30
咁最某某店D畢架索係度扮美国貨。。

咁各魚友就小'心D了,學多D,免得受騙
最愛賊仔