海水領域 SeaFishZone

查看: 18882|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

今年收山之作(update) [複製鏈接]

樓主

IMG_0104.1.jpg IMG_0110.1.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=_C3D3Ll2VbU&feature=youtu.be

沙發
玩左咁耐魚大家心中都有個價。。。但呢條講真係一個非買不可價。。。
本身不是我買。但機緣巧合最後都比我買到。

板凳
Lewis_Lo 發表於 2013-12-3 01:58
係咪單掌果條?

地板
https://www.youtube.com/watch?v=SBLnXxnZiqg
小賊好好態.......又UPDATE下先

同場加送上個月入的新朋友

三吋火花仔

三吋火花仔

obama810 發表於 2013-12-7 22:06
真係好吸引缸水得5個月,
D水靚d,我都想捉賊!

ching你FOT定係RT??

Galaxy 發表於 2013-12-8 00:54
你仲未收山住,因為海國啲新奇氏橙等緊你!

新奇士橙未係時候。。。要等換缸後再諗

obama810 發表於 2013-12-9 21:22
風神兄:我係FOT 得5個月貨仔、剛剛捉條5吋聖帝,係AB桶Q中,好開心!
4眼、賊仙係我Dream Fish! 難養嗎 ...

如果你問我。。。我覺得五個月的fot缸確實未夠穩定。聖帝是很容易玩。但賊確實比較有難度。所以我會建議你慢慢試一些難玩少少的魚。如火花。虎皮等等。。如冇問題先再挑戰

obama810 發表於 2013-12-9 22:54
多謝意見,上次係魚店望住條賊成粒鐘,差d捉咗,
但諗起頭3個月死傷無數,死到驚!都係等等!
而 ...

兩星期加一條魚絕對係明智決定,如果你能嚴守,你會覺得個缸會比較穩定,其實如能慢慢加魚會易玩一些,不過現實同理想始終會有距離,當見到一些你心愛的魚在面前啄野.當真十分難忍

greenbug 發表於 2013-12-15 00:37
我尋日就係日日王度諗住睇下有咩魚仔捉,點知上星期D睇到流口水既6寸賊仔仲係度仲幾好態,只係身有2點花,但 ...

咁既價確太吸引.但賊仔大忌正是爆身,希望ching能夠將爆身按得住努力加油

jackyn 發表於 2013-12-15 01:48
風神兄果條 6CM 好正

多謝欣賞.....賊仔係我最愛,希望今次可以玩到,到目前為止佢都非常好態.

greenbug 發表於 2013-12-15 11:56
而家第二朝紅點已開始自然退左8成,努力加油努力加油!!!

恭喜ching.有進步。
但賊仔好易爆身。記緊要努力保持水質。因為佢對水質比較敏感。

pc39dkk 發表於 2013-12-15 12:30
可否養於 FOT ? 請指教。

我都係養在FOT,賜教不敢當,但都問過一些玩過的CHING.大致有幾樣要留意.
水要凍,最好25求或以下
咸度最好1.024.
最重要係水質要好.PH有8以上最好.
賊其實唔難開口,亦冇咩魚會打.
以上都只是個人分享,不知是對或錯.因為我都未算成功.如果有其他玩過的CHING有補充,請分享.

pc39dkk 發表於 2013-12-15 14:04
嘩...好詳盡,唔該師兄

唔好咁講,大家良性分享下係一件好事,大家養魚為開心.之前魚網氣氛不太好,希望將來大家多分享令各魚友一同進步

greenbug 發表於 2013-12-18 15:36
我又Post 我條漢堡神偷先!!!

9賊仔珊瑚缸養先係皇道。
如果魚本身夠壯。應該冇問題。
瑚仙缸玩賊。。。。。無敵

greenbug 發表於 2013-12-30 21:28
年尾同條寶貝賊仔同佢D朋友仔留下影先!!

http://youtu.be/5W6zhq5Qksc

Ching個蝴仙缸好靚。魚魚好舒服。睇見都開心

Lehto 發表於 2013-12-31 10:15
各位師兄架漢堡神偷真係好正呀......

神兄, 祝你條漢堡神偷快高長大呀.....捉到心頭好真係好開心呢..... ...

Lehto哥。。。。我都等你出山一齊玩漢堡神偷

@wahwah@ 發表於 2014-1-19 09:20
唔知我有無睇錯呢,快D養番肥隻賊仔。

放心。。。。佢而家已經變左肥賊。。仲有玩賊冇得心急。。。脹胃要慢慢等佢強壯。。。太心急只會因小失大