海水領域 SeaFishZone

樓主: 風神173
打印 上一主題 下一主題

今年收山之作(update) [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

風神173 發表於 2013-12-6 22:36
同場加送上個月入的新朋友

超好態
☉︹☉

風神173 發表於 2013-12-8 00:14
ching你FOT定係RT??

風神兄:我係FOT 得5個月貨仔、剛剛捉條5吋聖帝,係AB桶Q中,好開心!
4眼、賊仙係我Dream Fish! 難養嗎?

obama810 發表於 2013-12-9 21:22
風神兄:我係FOT 得5個月貨仔、剛剛捉條5吋聖帝,係AB桶Q中,好開心!
4眼、賊仙係我Dream Fish! 難養嗎 ...

如果你問我。。。我覺得五個月的fot缸確實未夠穩定。聖帝是很容易玩。但賊確實比較有難度。所以我會建議你慢慢試一些難玩少少的魚。如火花。虎皮等等。。如冇問題先再挑戰

風神173 發表於 2013-12-9 22:35
如果你問我。。。我覺得五個月的fot缸確實未夠穩定。聖帝是很容易玩。但賊確實比較有難度。所以我會建議你 ...

多謝意見,上次係魚店望住條賊成粒鐘,差d捉咗,
但諗起頭3個月死傷無數,死到驚!都係等等!
而家2星期加一條魚,希望2個月內無死傷,先向難度挑戰!

obama810 發表於 2013-12-9 22:54
多謝意見,上次係魚店望住條賊成粒鐘,差d捉咗,
但諗起頭3個月死傷無數,死到驚!都係等等!
而 ...

兩星期加一條魚絕對係明智決定,如果你能嚴守,你會覺得個缸會比較穩定,其實如能慢慢加魚會易玩一些,不過現實同理想始終會有距離,當見到一些你心愛的魚在面前啄野.當真十分難忍

我尋日就係日日王度諗住睇下有咩魚仔捉,點知上星期D睇到流口水既6寸賊仔仲係度仲幾好態,只係身有2點花,但係比上星期打左成6折,再問下再平D,半價多DD,乖乖科水......
金毛, 黃吊, 小丑X2, 黑丑X4, 火燄仙, 紅巴士, 金帆吊, 單眼藍吊, 狐狸, 絲絨魔x2, 美人, 藍燕, BB天皇仙, BB黃尾珠仙, 金蝴蝶, BB金蝴蝶, BB粉吊. 11間仙, 梳羅. 54'x40'x24', 沙底, 沙缸40'分3倉 Waveline AC-12000上水, H&H T101, 1匹海利.2個MP40w造流, 生物石, AI Hydra x 3, AI Director, Seneye Reef

風神兄果條 6CM 好正

greenbug 發表於 2013-12-15 00:37
我尋日就係日日王度諗住睇下有咩魚仔捉,點知上星期D睇到流口水既6寸賊仔仲係度仲幾好態,只係身有2點花,但 ...

咁既價確太吸引.但賊仔大忌正是爆身,希望ching能夠將爆身按得住努力加油

jackyn 發表於 2013-12-15 01:48
風神兄果條 6CM 好正

多謝欣賞.....賊仔係我最愛,希望今次可以玩到,到目前為止佢都非常好態.

風神173 發表於 2013-12-15 01:59
咁既價確太吸引.但賊仔大忌正是爆身,希望ching能夠將爆身按得住努力加油

而家第二朝紅點已開始自然退左8成,努力加油努力加油!!!
金毛, 黃吊, 小丑X2, 黑丑X4, 火燄仙, 紅巴士, 金帆吊, 單眼藍吊, 狐狸, 絲絨魔x2, 美人, 藍燕, BB天皇仙, BB黃尾珠仙, 金蝴蝶, BB金蝴蝶, BB粉吊. 11間仙, 梳羅. 54'x40'x24', 沙底, 沙缸40'分3倉 Waveline AC-12000上水, H&H T101, 1匹海利.2個MP40w造流, 生物石, AI Hydra x 3, AI Director, Seneye Reef

greenbug 發表於 2013-12-15 11:56
而家第二朝紅點已開始自然退左8成,努力加油努力加油!!!

恭喜ching.有進步。
但賊仔好易爆身。記緊要努力保持水質。因為佢對水質比較敏感。

論壇元老

風神173 發表於 2013-12-15 12:23
恭喜ching.有進步。
但賊仔好易爆身。記緊要努力保持水質。因為佢對水質比較敏感。

可否養於 FOT ? 請指教。

pc39dkk 發表於 2013-12-15 12:30
可否養於 FOT ? 請指教。

我都係養在FOT,賜教不敢當,但都問過一些玩過的CHING.大致有幾樣要留意.
水要凍,最好25求或以下
咸度最好1.024.
最重要係水質要好.PH有8以上最好.
賊其實唔難開口,亦冇咩魚會打.
以上都只是個人分享,不知是對或錯.因為我都未算成功.如果有其他玩過的CHING有補充,請分享.

論壇元老

風神173 發表於 2013-12-15 13:25
我都係養在FOT,賜教不敢當,但都問過一些玩過的CHING.大致有幾樣要留意.
水要凍,最好25求或以下
咸度最好 ...

嘩...好詳盡,唔該師兄

pc39dkk 發表於 2013-12-15 14:04
嘩...好詳盡,唔該師兄

唔好咁講,大家良性分享下係一件好事,大家養魚為開心.之前魚網氣氛不太好,希望將來大家多分享令各魚友一同進步

風神173 發表於 2013-12-15 22:52
唔好咁講,大家良性分享下係一件好事,大家養魚為開心.之前魚網氣氛不太好,希望將來大家多分享令各魚友一同 ...

我又Post 我條漢堡神偷先!!!

greenbug 發表於 2013-12-18 15:36
我又Post 我條漢堡神偷先!!!

9賊仔珊瑚缸養先係皇道。
如果魚本身夠壯。應該冇問題。
瑚仙缸玩賊。。。。。無敵