請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5699|回復: 18

分享一下小弟個大佬>>>龍哥<<< [複製鏈接]

除咸水珊瑚缸,淡水琵琶缸之外,小弟嘅另一個大缸<<龍缸>>
依個缸嘅尺寸為60"x24"x24",行頂沙缸60"x10"x12"用50L MA細環,再加一隻打爆施華環嘅E咸垃圾筒行花籃抽面水,因為"龍魚"以(肉食/生口)為主,所以確保有足夠嘅菌量係好重要.......

而住喺入面嘅主角,當然係"龍魚"
不過佢都可以算係比較特別,因為喺而家香港嘅市場上係極為少有
佢係一條"全紅背,紅頭,重藍底色"嘅紅龍........

入缸時約11吋,完全無嘢睇,不過就全條都泛著一身透澈嘅粉紅色,剩係依樣嘢已經有別一般"紅龍"
所以搏一搏,希望唔會輸(因為佢嘅身價亦有別於一般已經可以睇到有一定質素嘅貴價紅龍),決定帶佢返屋企,,,,,

入缸5個月,已經有發色嘅表現,亦開始更改魚缸照燈位置/燈具,以及環境顏色嘅設定,而佢亦開始展現出佢為一條(紅頭紅背)魚.....

而家入缸已經差唔多一年,總算唔駛輸,喺依一年堶,用各種照燈嘅(時間,擺位)及適時轉換環境因素(缸背及缸底嘅顏色設定)嘅利誘下
佢終於展現出一種令人著迷嘅吸引力,而鱗心更呈現藍色,,,,, DSC_4636.JPG

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

真係好索!請問連牌費買了幾多錢?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁好色
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ice28720 發表於 2013-12-3 08:43
真係好索!請問連牌費買了幾多錢?

牌費?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

草根魚友 發表於 2013-12-3 11:28
牌費?

入口證和打晶片

ice28720 發表於 2013-12-4 08:49
入口證和打晶片

哦............
引入依條魚嘅人係一位錦鯉玩家,並唔係小弟,只不過小弟經好多老朋友穿針引線下,先有機會知道同埋捉到依條魚,價錢唔講實喇!!雞雞聲咁啦
至於魚場晶片方面,基本上大多數玩龍魚有返咁上下年資嘅師兄,都知道當地好多細魚場,都會出現互相買證依回事,所以證同晶片只係法律上嘅要求,一切都係取決於龍魚嘅本質,我依條魚亦唔例外,不過.......各魚場所出嘅魚亦有有別,所以玩開龍魚而又有經驗嘅魚友,好多大魚場所出嘅魚,一眼就可以睇得出,最明顯就莫過於"阿泗"魚場出嘅龍魚,因為不論金龍紅龍,依個魚場嘅魚身都係比其他魚種嚟得修長,所以基本上真係一眼就睇得出......

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

。。。。這條野 , 我對龍無咩感覺 都 要回下貼

都系。。我以前玩狗,果d 乜證物證,用來點人的

狗場and狗場之間 會互搞。。  靚唔靚都系自己體過先算

貴野黎喎

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

樓主,養得好靚,好有心機,仲好有心思
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

草根兄,幾銀一條,快D講

你喺淡水網玩咸嘢~再喺咸水網玩淡嘢~
陪你出二張相~你愛紅時我愛金

最佳新人 活躍會員 論壇元老

靚爆
養得起呢條魚,草根魚友都變富貴魚友

ko1008 發表於 2014-4-10 21:20
靚爆
養得起呢條魚,草根魚友都變富貴魚友

明顯佢係冬蟲草啦~

好靚呀!

超級版主

海水領域無上權威終極創辦人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

這媌搹h米王

論壇元老

超靚
身價躍升十倍

ulgycat 發表於 2014-4-10 21:14
你喺淡水網玩咸嘢~再喺咸水網玩淡嘢~
陪你出二張相~你愛紅時我愛金{:7_ ...

嘩..........金質一流
不過最衰我唔受""金""