海水領域 SeaFishZone

樓主: 謝米拿
打印 上一主題 下一主題

唔知有冇人玩衣啲呢     [複製鏈接]

sunlight 發表於 2013-12-13 12:02
其實我都唔明尐鬼佬點解叫佢做sea monkey,
邊忽似馬騮......

睇mic就會覺得似,好似隻monkey兩隻手係咁掃塊面

owen 發表於 2013-12-13 12:37
樓主飲唔飲奶茶coffee, 有嘢攞, 有嘢學, 抵請.
其實什麼時間方便呀 ?

我飲汽水多XP,我一般一至六office hour都會響火炭,下晝三點後會得閒啲,當然大家要預先話我知要幾多倒

記得細個讀小學時(都有40年前),有一日老師帶了一個小缸同一盒印有sea monkey嘅野,話係班房養水馬騮(這個老師都幾頑皮)。加D水落個缸,溝埋盒入面1及2號藥粉,過幾日就見到一D白色小點郁郁下,跟住每日加D3號粉落個缸比食物佢地,如是者過了幾個月,個缸D水變左綠色,仲杰個㷛粥,入面果D水馬騮成吋半長,睇落都好核突。
期後聽老師講養水馬騮在美國是靚仔的流行玩意,係生物加科學啓發性玩具,當時都算係全球流行。在香港要係一D入口外國玩具的商店至可以買到,都幾貴下。講真如果知道係豐年蝦,就冇可能賣得貴,改一個sea monkey名嘅銷售包裝手法,就可以變成科學玩具同賣得貴D。

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

謝米拿 發表於 2013-12-13 13:19
想keep倒幾日有個方法,你試下用個密小小嘅網隔哂啲BBS,之後加啲消毒過嘅海水( ...

heary 發表於 2013-12-13 15:32

師兄養咩海洋生物餵BBS其實我每日都hatch好多BBS出嚟,其實自己hatch都好方便

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

啱哂我條西非仔

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-13 16:08
師兄養咩海洋生物餵BBS其實我每日都hatch好多BBS出嚟,其實自己hatch都好方便

要來喂珊瑚!如果打開盒放入雪櫃唔太好!
BBS買返來後,其實可唔可以用個盒盛載打小小氣,咁會唔會生存到幾日?

heary 發表於 2013-12-14 00:38
要來喂珊瑚!如果打開盒放入雪櫃唔太好!
BBS買返來後,其實可唔可以用個盒盛載打小小氣,咁會唔會生存到 ...
換左水,唔打氣係生存倒

如果唔放入雪櫃,bbs出世入8-12個小時內變左instar 2 就唔會再有營養,換水後唔餵嘢食,唔好打氣最多生存倒四日
但係都係果句,8-12小時後佢地變左透明唔再係橙色就冇營養了
另一樣就係出面bbs啲卵未必咁靚,通常第2日都會有死傷

一係咁,你換左水之後唔打開個盒放入雪櫃,咁會唔會好啲?

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 00:45
換左水,唔打氣係生存倒

如果唔放入雪櫃,bbs出世入8-12個小時內變左instar 2 就唔會再有營 ...

換乜水呢?
我一袋BBS買返來,要隔起晒換新水?咁樣好似好煩!
買返來食唔晒放入冰箱雪到一格格冇咁煩!
用時再溶雪,咁會唔會冇營養?

heary 發表於 2013-12-14 00:54
換乜水呢?
我一袋BBS買返來,要隔起晒換新水?咁樣好似好煩!
買返來食唔晒放入冰箱雪到一格格冇咁煩! ...

係,要隔起哂換新水,不然第二天掛掉很多,第三天會全滅

再溶雪要觀察一下啲橙汁會唔會已經流哂出嚟,因為一般雪櫃會將啲水大大粒咁cystallize,會break左bbs啲cell, 好大機會啲營養響溶雪後流走哂

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 01:00
係,要隔起哂換新水,不然第二天掛掉很多,第三天會全滅

再溶雪要觀察一下啲橙汁會唔會已經流哂 ...

明白晒!

heary 發表於 2013-12-14 01:10
明白晒!

衣位兄弟加油,珊瑚一家大細等你照顧嫁

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 01:12
衣位兄弟加油,珊瑚一家大細等你照顧嫁

魚街冇新鮮綠水輪蟲賣,唯有試下BBS!只係過下餵食手隱!
唔餵都冇問題!

咁去你到拎幾時方便 ?我條日本吊兩星期都唔開口..咩都試過曬

雖然買返黎唔貴..但生命有價唔想睇住佢餓死

各位兄弟
我尋晚個氣泵壞左...全缸死哂要貨要等等:'(

蝦仔已經再次長大了

論壇元老

謝米拿 發表於 2014-1-5 22:54
蝦仔已經再次長大了

恭喜師兄~