海水領域 SeaFishZone

查看: 5554|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

TDC 一問 [複製鏈接]

樓主
如果唔想用 TDC 有什麼代替品呢?  Thx!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
你用途係乜先?

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
Tdc要用得好小心,隨時k魚。
但係你咩用途?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板

OJI
好過TDC

論壇元老

咩事要落藥呀?

咪一樣無分别

分開落
先落一半份量過12小時再落餘下的
這樣🐟會心D
失去了10年的快樂又回來了!
目標:粉吊 或雞心的蛋蛋

咩事要落藥呀?
OJI=TDC=福爾瑪林(低濃度)
其實落咩都好,只要知道份量及如何使用便無問題。
如果唔識就嫩咁落,就算只落清水都可以KO D 魚。
By the way, TDC好多魚舖及魚友都有落或用來看門口,並是不是甚麼可怕東西。
但TDC好似是毒藥,可致癌,小心使用及存放。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Tdc上幾次跟足份量
都照反缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我q缸都落tdc. 冇事發生過。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

iphone5 發表於 2013-12-27 00:16
Tdc上幾次跟足份量
都照反缸

但我用TDC咁內,如發病初期(矇眼擦身等)會用100L:30ml份量,重病會用100L:60ml份量。日日落,最多都係一至兩條魚KO,但其他幾十條都無事。如同時出埋白點會和銅一齊落。

而近年已直接使用福爾瑪林(高濃度)代替TDC。

落TDC秘決:打大氣

當然,我缸落TDC無事唔代表你缸會無事。

BY THE WAY, 有魚舖教落TDC(重病),要落到D水開始變白先有用(即年消化菌都死埋)。但這種做發好危險,如非別要,千其唔好咁做。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Galaxy 發表於 2013-12-26 07:09
你用途係乜先?

矇眼  擦身  燒鳍

其實TDC 好好用 初期擦身用適當份量一至兩天便可 但由於福爾馬林有毒致癌  就算稀釋左我都唔係好想用 所以想找代替品

BTW, USA殺菌水可否代替呢?