海水領域 SeaFishZone

查看: 17014|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

問魚擦身 [複製鏈接]

樓主
我上星期買左2條寶石, 已開口食粒糧, 旦間吾中有擦身或擦鰓, 仲有FING 頭同埋亂沖亂撞, 身上無白點,  今會係咩問題同落咩藥?

THX

沙發
白點未見,其實已經中招。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
可能系飛碟虫,因為多數最先影響鰓後眼最好浸淡水一试

地板
對付 ufo 唔浸淡水請問可落咩藥呢?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

因為你個二條係寶石科魚!用藥都比較麻煩d,我見意你用 AZoo 果隻體外寄生蟲除蟲片,藥性較温和些。

我都想問,我有條已落缸一個月藍吊近期開始擦身,身上無白點,其他魚無事,請問使唔使落藥?
Reefing isn't a hobby, it's a mental condition.

ice28720 發表於 2013-12-27 08:35
因為你個二條係寶石科魚!用藥都比較麻煩d,我見意你用 AZoo 果隻體外寄生蟲除蟲片,藥性較&#282 ...

請問超版:我想知呢隻藥係咪好過tdc?

岩先見到生到上魚眼, 最後薄一薄過淡, 真係中左UFO , 我睇住D 飛碟蟲係隻眼走出黎好嘔心 2條一齊淡水浴後有10隻

請問如果我呢幾日都過淡有冇問題?

我最近條紫吊和亞拉伯仙都有擦身,請問過淡水大約過多久?吾該!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

nikewoven 發表於 2013-12-27 23:32
岩先見到生到上魚眼, 最後薄一薄過淡, 真係中左UFO , 我睇住D 飛碟蟲係隻眼走出黎好嘔心  2條一齊淡水 ...

過淡只是張魚身的ufo迫走,但是你主缸有可能已有ufo進入主缸了,你試吓用AZoo果隻藥在主缸落(只限fot缸)。

超級版主

永久禁言

freelyella 發表於 2013-12-28 00:17
我最近條紫吊和亞拉伯仙都有擦身,請問過淡水大約過多久?吾該!

要睇魚狀態和對温度,最多每天過三分鐘!

超級版主

永久禁言

calvin 發表於 2013-12-27 12:43
請問超版:我想知呢隻藥係咪好過tdc?

e隻藥效果幾好的,起碼對菌床冇tdc咁大影響,但療程完後要換水,冇tdc咁自動分解。

ice28720 發表於 2013-12-28 11:10
e隻藥效果幾好的,起碼對菌床冇tdc咁大影響,但療程完後要換水,冇tdc咁自動分解。

我响隔離網見到話隻藥唔可以跟足份量,因毒性太強、請問師兄你可否分享下點用法?謝謝!

超級版主

永久禁言

calvin 發表於 2013-12-28 16:48
我响隔離網見到話隻藥唔可以跟足份量,因毒性太強、請問師兄你可否分享下點用法?謝謝!

每隻藥都有毒性和負作用的用前咪睇完說明書後先用藥,唔放心的話張藥量减四份一後再用,

我都有用azoo,幾好用,我都跟足份量用,adc我個人認為是一支冇用的東西....我用都只會用係換完水後,落水水消下毒,安心一下....老實講,如果未試過用新藥,你可以唔好跟足,試下魚有冇好轉先左加,所有落藥分量都因為你魚缸有冇其他東西,例如有幾多石,幾多骨都要計算未一齊,所以大大你可以自己先試下份量呀
青魔x5三點白x3番茄x2藍吊x1紅海騎士x1一字吊x1皇冠炮旦x1藍面x1王帝x1紫月x1法仙x1灰仙x1白尾藍紋x2藍紋x1藍圈x2馬鞍x1金蝴蝶x1雀鯛x2

ice28720 發表於 2013-12-28 20:02
每隻藥都有毒性和負作用的用前咪睇完說明書後先用藥,唔放心的話張藥量减四份一後再用,

唔該晒超版師兄

shing3224 發表於 2013-12-28 20:10
我都有用azoo,幾好用,我都跟足份量用,adc我個人認為是一支冇用的東西....我用都只會用係換完水後,落水水 ...

請問師兄隻藥話連落三天,咁期間需要換水嗎?如要、請問要換幾多呢?

大大呢支呀

青魔x5三點白x3番茄x2藍吊x1紅海騎士x1一字吊x1皇冠炮旦x1藍面x1王帝x1紫月x1法仙x1灰仙x1白尾藍紋x2藍紋x1藍圈x2馬鞍x1金蝴蝶x1雀鯛x2

換唔換水呢家野,你自己決定,我就唔換啦,其實呢隻藥我通常落兩次到就會換水,我平時換水都30~40%水,左睇魚有冇事先左落