海水領域 SeaFishZone

查看: 17055|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

問魚擦身 [複製鏈接]

樓主
ice28720 發表於 2013-12-27 08:35
因為你個二條係寶石科魚!用藥都比較麻煩d,我見意你用 AZoo 果隻體外寄生蟲除蟲片,藥性較&#282 ...

請問超版:我想知呢隻藥係咪好過tdc?

沙發
ice28720 發表於 2013-12-28 11:10
e隻藥效果幾好的,起碼對菌床冇tdc咁大影響,但療程完後要換水,冇tdc咁自動分解。

我响隔離網見到話隻藥唔可以跟足份量,因毒性太強、請問師兄你可否分享下點用法?謝謝!

板凳
ice28720 發表於 2013-12-28 20:02
每隻藥都有毒性和負作用的用前咪睇完說明書後先用藥,唔放心的話張藥量减四份一後再用,

唔該晒超版師兄

地板
shing3224 發表於 2013-12-28 20:10
我都有用azoo,幾好用,我都跟足份量用,adc我個人認為是一支冇用的東西....我用都只會用係換完水後,落水水 ...

請問師兄隻藥話連落三天,咁期間需要換水嗎?如要、請問要換幾多呢?

shing3224 發表於 2013-12-28 20:59

我尋晚買嗰隻係藥丸喎!係同一牌子,師兄有冇用過藥丸呢?

shing3224 發表於 2013-12-28 21:33
未試過丸仔,不過都係一樣ja

宜家換左水、一陣落藥!唔該晒師兄!

Calmiee 發表於 2013-12-28 22:46
calvin兄,等你報告學野

我都係第一次用呢隻藥、大家研究下啦

小魚迷..粉葛 發表於 2013-12-29 15:20
依隻藥丸ok…落完成缸水黃黃綠綠^^

昨晚落左兩粒藥丸、但溶得好慢,說明書話係快速溶解,我怕隻藥過左期

Calmiee 發表於 2013-12-31 15:45
ching有無update同傷亡?

隻藥真係E到擦身、但條藍仙就瓜左、太后收左口、完成療程三天後換半缸水後、太后開始搶食