海水領域 SeaFishZone

樓主: Stevielau
打印 上一主題 下一主題

新手求救 皮革甩鬚 [複製鏈接]

觀察

只係個人觀感

標準化先可行

所以一定要有試劑

在一定標準內要珊瑚死極難

師兄說:
逐小換水將鹽度降到1.022再觀察?

正常答案:kh急跌係好事可能去到7八
但缸內鎂鈣鍶等亦急跌

發生咩事冇人知!!因不知水內元素是多小!!

最大不了死珊瑚心理!!亦不一定死亦要睇養左D咩!!

玩咸度要睇缸內元素

玩元素要睇缸內咸度

一般C兄所謂玩水
應該是指最重要一點
玩水內元素(元素是最基本但極重要但亦只是珊瑚缸一小部份)

(如有錯誤煩請師兄們見諒不再多說了)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

rc 鹽度幾多 kh ph 鈣鎂 等於幾多 印左系招紙上面

鹽度太高皮革不會開得好丶有幾次我見皮革開得不好就去度鹽度見都是1.28,變回1.25幾小時候後就沒有事了

而家暫時知道應該係白燈太勁 而家較細左差唔多一星期
啲皮都冇再甩 咸度再慢慢調返

TAM 發表於 2014-1-17 21:18
我亦用rc好始係法版紫色鹽咸度1.030

kh約10

師兄!!!
因為我缸得KH6左右,以及有些問題.
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=151491#lastpost
看到這POST 得知美版1.030 就KH12...
你用法版1.030 就KH10...
咁我都係用法版... 浮針就1.025  鹽度計ZOO就1.024  CAROLIFE就1.026 [鹽度計2個都35PPT左右]
你是用鹽度計嗎? PPT是? 你有無試過1.025時, KH6正常嗎?
THANKS.