海水領域 SeaFishZone

樓主: LebornJames
打印 上一主題 下一主題

FOT 點生紫台 [複製鏈接]

fot要玩到紫苔根本就好難....只係個no3都已經相當大的問題....多魚基本上都唔駛諗.
仲有你用生物環又係唔駛諗....所以都係算了吧~~

如果真係想要紫苔,就耍一開始用生物石開缸,玩蝴仙缸,不過生物石缸唔易玩.如果係忍唔到手既性格就唔好諗了.玩蝴仙缸要q魚好認真...我呢類忍唔到手既魚友真係唔好諗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

一條帝放低幾兩已經搞掂你
暫時停賽

LebornJames 發表於 2014-1-12 23:16
見呢位大師都得.

所以試下

呢位師兄60寸缸
沙缸打滿生物環
主缸全放生物石
用廁所水
有煲豆豆
有Q魚習慣

我上門睇過呢位師兄,嘆為觀止
條條魚都好好態。
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

最佳新人 論壇元老

我見個缸有咁多青台..
水應該唔差.
所以試下預左唔得.
所以冇咩所謂..
已買左3件紫台石仔試下..

而家NO3=10左右..PO4都唔算高..

最佳新人 活躍會員 熱心會員

記得好幾年前西洋菜北街的"江海",那時剛好從魚街搬遷過去一年多,轉以新店名經營海水魚,它的招牌缸以強力德國鹵素燈照明,只用一年的時間,那本來白雪雪的鹿角珊瑚骨便長滿了紫苔,當中一條原本魚客寄養,難堪入目的橙仙,回復美麗色彩,實在佩服管理人的養魚功力.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2014-1-14 10:07
記得好幾年前西洋菜北街的"江海",那時剛好從魚街搬遷過去一年多,轉以新店名經營海水魚,它的招牌缸以強力德國 ...

缸水應該好靚下..

FOT紫苔係好難, 但係FOT既最高境界