海水領域 SeaFishZone

樓主: CharlieNg
打印 上一主題 下一主題

問解決鬼爪良方 [複製鏈接]

樓主

最近發現有幾隻鬼爪係珊瑚旁邊,人手已清左兩隻,仲有三隻到...
爬過文主要可以用鬼爪水/落薄荷蝦解決
想問下用鬼爪水會唔會有副面效果?會唔會好難射中隻鬼爪?
薄荷蝦易唔易養(缸中有醫生蝦同唔食蝦O既魚類)?幾錢到?邊到常賣?薄荷蝦會唔會見到都唔食鬼爪?
THX!

沙發
Lewis_Lo 發表於 2014-1-12 23:14
薄荷蝦易唔易養 ﹣你養到醫生蝦就應該無問題
幾錢到?FISH STREET 100﹣120,FISH STATION $80
邊到常賣? ...

收到,遲下留意有冇返,THX!

板凳
tommy008 發表於 2014-1-13 00:20
拿枝細針筒入滾水對住過O射入去2次它會死的,旁邊的珊瑚不會有事,我已殺死了5隻。

因為我件石已痴AA膠落件大石,所以唔方便咁做...但想問下係唔係係魚缸裡面射滾水會唔會有效?

地板
TAM 發表於 2014-1-12 21:38
歡迎pm小弟留電話比D資料師兄正常十分簡單

平正常唔洗壹毫再貴D約16 ...

CHING係用咩方法搞?可唔可以簡單講下?
小弟如果仲唔明O既會PM留電問,感激

fato 發表於 2014-1-13 14:00
鬼爪真係好煩....
殺幾隻,生番十隻

所以根據可持續發展委員會O既報告,買隻薄荷蝦應該解決到問題
我又覺得幾靚,係怕佢死姐
我睇下有冇CHING放,冇O既遲下再出魚街買

fato 發表於 2014-1-13 16:20
薄荷蝦都未食飽就比D 魚KO

鬼爪魚係邊隻,CHING

問魚食薄荷蝦?

fato 發表於 2014-1-13 17:14
係呀,狐同鷹最愛食蝦,
我兩樣都有

原來係咁
仲諗緊隻醫生蝦會唔會就因為咁被其他魚食,好彩冇以上魚類

chihim 發表於 2014-1-13 21:20
成身綠色 有班點 果種 沙猛 專食鬼爪。

條尾都綠的,橙尾唔係。

有機會咬珊瑚

tommy008 發表於 2014-1-15 23:24
用熱水好呀成隻會溶化

我已試過,但係魚缸水裡射左幾次都唔死,件珊瑚又上左大生物石
已買左隻薄荷蝦,希望等佢定左就開工