海水領域 SeaFishZone

查看: 10990|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

賊仔好敏感呀!! [複製鏈接]

樓主
NH4 8.11??
係咪KH阿...
NH4 8.11反左缸好耐

沙發
greenbug 發表於 2014-1-14 23:11
NH4 不嬲都keep住係7-9, 但未有過反缸,除賊仔外全部都已過3個月(9月開缸), 其實又點解呢? 長遠計又應該點呢 ...

根據化學定律,NH3同NH4會有一定比例

你的pH系8.4
所以NH3:NH4應該係1:10左右
所以如果你NH3係0.001, NH4應該係0.01
如果NH4有8,NH3應該有0.8, 應該反左缸

我估你條賊係因為水質變化所以爆身
未必同NH3/NH4有關
個人建議唔好大量換水,可能越搞越衰

板凳

地板
noriming 發表於 2014-1-15 10:54
有水印就落levoflxacin?

爆身先落

我會考慮捉出來用桶浸抗生素...

greenbug 發表於 2014-1-16 22:10
條賊仔情況差左,一邊身已經成身白莫同另外一邊都有,之前傷口好似爛肉咁,收左口,個身幾紅下。

個人經驗比較敏感的魚(賊,碟,雀等)
如果爆身唔搞好快拜拜

阿峻 發表於 2014-1-16 23:37
公子小丑性格較溫和,有機會一齊游,一大一中加兩條細(但加兩條大丑就較大機會打交)
但如果背心就大中小 ...

我覺得同野生/人工繁殖有關

野生魚通常惡D
人工魚因為從小培養群養成功率高好多

我試過群養畢加索都無打,又試過野生公子打到飛起

風神173 發表於 2014-1-16 23:43
一定,上一條爆過兩次身都醫到,但行動一定耍快

咁勁!可否分享

阿峻 發表於 2014-1-16 23:48
其實size同品種有關
背心種小丑以前都繁殖過,14日大就識打架,間唔中就會打死一條細
如果公子種(包括黑 ...

未繁殖過工子無咩經驗,
但試過背心種如果從小開始群養會比較容易接受群養,
但野生背心一定打得好勁