海水領域 SeaFishZone

查看: 2886|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新缸落水一問 [複製鏈接]

論壇元老

神一樣的對手

樓主
1)本身有個細缸約15L水, 之前養2條MO仔已返家鄉, 現掛濾繼續RUN緊, NO2正常
2)Q桶(約5L), 魚1條, 每次換水由個細缸+新水溝入

新缸就到,約75L水>>
問題
>>新缸要完成recycle, 可否由細缸拎水+峰皇漿+快完成??
>>期間仲需唔需要生物?

謝謝指教

轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
1.可以
2.可用少量魚糧代替加魚
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

論壇元老

神一樣的對手

板凳
謝謝師兄
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

地板

論壇元老

神一樣的對手

掛濾中是否用生物環養硝化細菌??有的, 還有珊瑚骨底, 應該有唔少菌.
轉缸完成>

有舊環 舊沙 同我差唔多我用朋友既舊生物石開缸

一開始可以養1-3條粗生既魚 唔會點爆NO2 但有心理準備 D魚有可能會死 水未穩

最好一個月養水先再換水 之後一個月一條慢慢加 (我依家就係 , 開缸個半月) 唔會D菌會頂唔順之後就

最佳新人

阿峻 發表於 2014-1-15 22:39
1.可以
2.可用少量魚糧代替加魚