海水領域 SeaFishZone

樓主: winmxc
打印 上一主題 下一主題

[求救]珊瑚落缸即溶 [複製鏈接]

論壇元老

winmxc 發表於 2014-1-21 00:28
唔係用38個d

用光學先準

最佳新人 論壇元老

amccp 發表於 2014-1-20 18:07
有冇對溫對水?

有對水呀、、、

最佳新人 論壇元老

victor883 發表於 2014-1-20 18:43
有無check 咸度。keep 1.025。最好用光學。

我有做齊晒呀!!!!

最佳新人 論壇元老

都唔知咩問題,生物石好啡色

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

論壇元老

魚鋪通都 都係 1.018-1.020 咁上下 ,  應該唔關事喎

最佳新人 活躍會員 論壇元老

攞走曬D通粉
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

魚店 鹽度 係低d,班人懶過鬼。。。

之但係10個有9.5個ching 買珊瑚之後都係唔對水 車入缸 無問題啵

當然對水對溫係好習慣  我係其中一個懶鬼者

攞走曬D通粉 x2

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

師兄,我鹽度長期keep 1.025從未有野溶過,同埋鹽度只差0.005應不足以珊瑚溶,相信鹽度唔係主要原因,希望你能搵到原因。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Lewis_Lo 發表於 2014-1-22 11:34
攞走曬D通粉

D粉無姑架
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

winmxc 發表於 2014-1-23 22:07
之前問過魚點
有可能係提及嘔野時水流唔夠大
d嘔吐物腐蝕番自已

呢位 ching, 我見你都好 like 問魚店嘢喎.

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咸度不一並不會引致珊瑚死,最多漲大漲細問題
KH低會令珊瑚慢慢縮小而死,因為影響pH,Ca關係
高NO3 及 PO4 才時關鍵
小弟一直都冇同珊瑚對溫入缸,DIP才重要,一路認為冇血既動物都不需要對溫,除非你放入滾水啫
通心粉係無辜
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔