海水領域 SeaFishZone

查看: 10918|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

請教安全有效減po4方法 [複製鏈接]

樓主

請教安全有效減po4方法

如題, 請指教!!

順帶三問。

1, 請教在魚店揀選黃吊,藍吊,及粉吊的方法。

2, 已養定魚的魚缸, 如何才能安全地加醫生蝦落缸而不被舊魚吃掉?

3, 已養定魚的魚缸, 是否難加比舊魚細的魚?如青魔, 如可以, 請教加魚方法。

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
rowa & po4 x4
1:冇爛身爛世,眼耳口鼻齊,四圍啄!
2:最緊要有石俾佢藏身!晚上關燈後,等魚訓晒,用魚網撈隻蝦到你想佢藏身的位置!
3:同2一樣!西佢在水面,晚上放出,不過唔洗用網撈!睇條魚做化,打佢唔太勁就由他吧!打到半死就西起打佢的魚!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
同意樓上
醫生蝦好少被細魚攻擊,包括細仙
加魚除非比舊魚細好多,或者加多幾條,分散主意,餵飽舊魚熄燈才放入
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
又學到野
我真係傻架

heary 發表於 2014-1-22 01:11
rowa & po4 x4
1:冇爛身爛世,眼耳口鼻齊,四圍啄!
2:最緊要有石俾佢藏身!晚上關燈後,等魚訓晒,用魚 ...

謝回覆。

那減PO4, 滾NP豆、滾ROWA, 滾PO4*4,邊種有效減PO4?
PO4高對魚有大影響嗎?對FOT來說需要減PO4嗎?
我NH3, NH2, NO2, NO3, 都係0。

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

如果係大仙好小理細魚
醫生蝦最好有個藏身之所,清缸就較易俾魚ko
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

hkeducation 發表於 2014-1-22 16:19
謝回覆。

那減PO4, 滾NP豆、滾ROWA, 滾PO4*4,邊種有效減PO4?

減PO4滾ROWA, 滾PO4*4
FOT no need減PO4

FOT  NO3=0 ??

heary 發表於 2014-1-22 16:42
減PO4滾ROWA, 滾PO4*4
FOT no need減PO4

得幾條魔魚同兩條MO仔。化氮BM E5又勁,過濾強,生物石生物環多,造流OK冇死位。所以NO3 = 0。
等多一個月先再加魚。

論壇元老

hkeducation 發表於 2014-1-22 16:51
得幾條魔魚同兩條MO仔。化氮BM E5又勁,過濾強,生物石生物環多,造流OK冇死位。所以NO3 = 0。
等多一 ...

你睇得d 設備太強勁了...

E5 唔係d 咩 好勁既化氮
有N-cycle 行 既FOT , 自然有 NO3  啦...

新缸乜都未行就得既~不過自來水都有 no3

dicky826 發表於 2014-1-22 17:03
你睇得d 設備太強勁了...

E5 唔係d 咩 好勁既化氮

我個缸已有兩年以上,魚都有兩年。

論壇元老

hkeducation 發表於 2014-1-22 17:24
我個缸已有兩年以上,魚都有兩年。

咁...會唔會 試劑唔得呀?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你用邊隻試劑
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

dicky826 發表於 2014-1-22 17:25
咁...會唔會 試劑唔得呀?

AZOO, API, NUTRAFIN, CHECK過都係0

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-22 17:27
你用邊隻試劑

AZOO, API, NUTRAFIN, CHECK過都係0

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-22 17:27
你用邊隻試劑

另外借問聲師兄,淡水養魚的綠水,溝落Q缸對新魚OK嗎?
我有朋友教咁做,佢話佢老豆街市賣海水魚十幾年,都係用綠水將咸水魚醫好。

管理員

我係新手

hkeducation 發表於 2014-1-22 17:45

試下用salifert
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我用淡水沉30秒至1分鐘。白点去了。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-22 19:16
試下用salifert

河馬師兄,請問定期用TDC落主缸,按說明所寫,做魚病預防可以嗎?有冇咩問題要注意?

管理員

我係新手

hkeducation 發表於 2014-1-23 20:44
河馬師兄,請問定期用TDC落主缸,按說明所寫,做魚病預防可以嗎?有冇咩問題要注意?

Q魚好過落藥

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-23 22:13
Q魚好過落藥

有q魚, 不過主缸要落下tdc做預防嗎?