海水領域 SeaFishZone

查看: 6051|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

閃光燈略述 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主

收到幾個PM 問我關於閃光燈問題......雖然我係攝影區版主者....不過影相既高人....呢個網大有人在.....而且影相既野我都係知D皮毛.....冇嘜野好教....所以下次都係開POST 問下高人好過PM 小弟

言歸正傳,既然有人問開.....咁等我講少少閃燈既原理,希望可以解答你地既問題,亦希望有其他高人幫手補充一下:

相機測光錶同閃燈既關係:

當用M/AV/TV MODE 既時候 , 對焦同時測光,相機會話你聽曝光值,但係當插住支閃火燈既時候 , 測光錶好似唔再正常運作咁,明明話UNDER 但係影出黎又唔係好黑, 究竟係咩一回事?

其實只要明白相機同閃燈既原理,呢個問題係唔難理解,相機既測光係對持續光線測光,例如太陽光,燈膽光等等.....閃燈光只係一剎那既光線,相機係唔可以預測得到

所以係個夜景影人既時候,相機既測光只係測環境光,人物就需要閃燈去補光,你可以先影一張夜境相得到一個正確既曝光正如(ISO 100 , F.4 , 1/30s) , 主體就靠閃燈去補光,用ttl 影一張 , 如果覺得主體太光/太暗,咁就係閃燈度既曝光補償調較,達到你自己滿意既效果.

快門同閃燈既關係:

有時閃燈打落主體太光,於是我較快個快門,吸少d光.....再影,但係結果都係一樣,有時閃燈打完都係太暗....我拖長個快門....但係結果都係一樣,究竟點解?

理由好簡單 , 因為閃燈既光同快門既快慢係冇關係. 好多人都知快門可以決定相既曝光值,快既快門相機吸光量少,相會較暗,反之亦然,不過呢個理論唔可以套落閃光燈上應用

可以係屋企自己試下:同一個環境,同一件物體,同一個光圈,iso 同閃燈輸出量,係唔同既快門底下,佢地既曝光係一置既,因為閃燈既速度同你快門既速度係一致既,所以係同一個輸出量同光圈既情況下,快門既快慢係對閃題既曝光冇影響,要改變主體既曝光,你要調較光圈/閃燈輸出量/距離

大概既問題我已解答如有問題可以係呢個post 問下其他高人,當然你都可以再開新post 問

=====多謝收看=====

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
好長篇
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

ice28720 發表於 2014-1-22 07:55

咩料

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-22 08:38
好長篇

你唔岩睇架喇

pca 發表於 2014-1-22 09:14

多謝觀看

陸判 發表於 2014-1-22 11:03

你入黎做咩

Thanks
窮等人家-------峰峰仔

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Draculas 發表於 2014-1-22 19:58
你入黎做咩

向專業人士學野
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2014-1-23 09:50
向專業人士學野

交學費未

最佳新人 論壇元老

學到嘢

nickcw 發表於 2014-1-27 01:17
學到嘢

你溫故知新者

有冇野要補充

學到嘢

GN 值 點樣計 ?

好多好多魚 發表於 2014-2-22 12:50
學到嘢

GN 值 點樣計 ?

GN (Guide Number) = 閃光燈指數

數值大,閃光輸出就大,反之亦然

當ISO 100 時 : 閃光燈指數( GN )= 拍攝距離( Distance ) * 光圈大小( F )

Thank