海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

48" FOT (大自然生物景)   [複製鏈接]

論壇元老

HY.Ng 發表於 2014-6-5 01:15
我都想上相比大家评論吓,但搞好多次都搞唔掂,真掃興!

通常因為 file 過大, 開個小畫家  縮細佢啦

請問點縮小

:

論壇元老

HY.Ng 發表於 2014-6-6 00:28
:

win7 > 小畫家 >調整大小

觀塘成業街成運工業大廈609室
9235 4628 蕭先生
Facebook 專頁
https://www.facebook.com/seadragonhong

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

終於成功了.......開始出紫苔  

暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-7-3 22:35
終於成功了.......開始出紫苔

師兄搞過d咩黎,fot竟然會出紫苔,魚靚水靚,就連d石都靚,欽敬欽敬
[img=1,0.5][/img]

siuwai 發表於 2014-7-3 22:57
師兄搞過d咩黎,fot竟然會出紫苔,魚靚水靚,就連d石都靚,欽敬欽敬

冇呀,  搞搞陣由低做起……
減魚至少過10條,  停用所有生物環,  轉用大量生物石

加過鈣水,  加左吸 NO3 石仔,  set 左兩倉小草缸(提子草&羽毛草),  少餵換下水,  照 LED 燈

NO3<5,  大概3個月就出返紫苔  (原本係紫苔石,  因水質未夠好白化左,  跟住起啡苔,  然後出青苔,  最後變紫苔)

對於 RT 高手出紫苔可能好似 N-cycle 一般嘅 easy job,  對我呢d FOT友就真係得來不易

暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-7-3 23:23

正野

最佳新人 論壇元老

一日照幾耐?

如果有白點或病,點處理?

LebornJames 發表於 2014-7-4 07:40
一日照幾耐?

如果有白點或病,點處理?

照6-8個鐘左右,  20W x2 + 3W x 40

我有Q缸,  不過就算有白點都不太緊要,  魚健康就唔會死於白點

但係部分魚 例如 西非、吊就冇得搞囉
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-7-3 23:23

ching內功深厚,連減魚都做得到,犀利,抵你個缸咁鬼死靚

超級靚!

siuwai 發表於 2014-7-4 17:05
ching內功深厚,連減魚都做得到,犀利,抵你個缸咁鬼死靚

減魚真係唔容易,   不過我相信個缸行好晒之後,  加返少少細魚應該冇問題

問題係驚而家d愛魚大左,   到時唔知點算
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-7-4 19:13
減魚真係唔容易,   不過我相信個缸行好晒之後,  加返少少細魚應該冇問題

問題係驚而家d愛魚大左,   到 ...

大左咪交易廣場見囉!條pk放通知我,我排定隊先

siuwai 發表於 2014-7-5 17:08
大左咪交易廣場見囉!條pk放通知我,我排定隊先

養大左又買條細再黎過  
暫時停賽

請問停用所有生物環,  轉用大量生物石有咩好處?

另外兩倉唔加石或環而選擇小草過濾? thx
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2014-9-27 03:07
請問停用所有生物環,  轉用大量生物石有咩好處?

另外兩倉唔加石或環而選擇小草過濾? thx

只係因為得好少魚又超多石, 所以應該做到平衡
暫時停賽

請問將小草放在二倉有咩作用架
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4