海水領域 SeaFishZone

查看: 3899|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

成缸得一條魚有白點,其他魚又無被感染,定係其他病呢? [複製鏈接]

樓主
缸魚得條紫月有白點都成個星期,但係佢又食得疴得,而其他魚又一粒白點都無,想請教師兄們有冇試過呢個情況呢,會唔會係其他病呢?多謝師兄幫忙解答!

論壇元老

神一樣的對手

沙發
"可能"暫時寄宿係紫月一條身上, 但紫月KO左就即時轉移其他魚隻身上.

唔知岩唔岩, 等其他師兄幫下
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
比我就捉出黎隔離一下先
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
我會提議你晚上先開燈,看看其他魚有無中招。因為新魚回來時水温有差別,可能出現大白點,只要條魚適應番水温便沒事,如細白點就要落銅!

論壇元老

神一樣的對手

Galaxy 發表於 2014-1-28 02:53
我會提議你晚上先開燈,看看其他魚有無中招。因為新魚回來時水温有差別,可能出現大白點,只要條魚適 ...

好奇問下~~~"可能出現大白點,只要條魚適應番水温便沒事"
意思係大白點自然死亡or?..
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

自然消失!!!

我都以為係敏感,所以其他魚無,以為換水會好啲,不過睇咗成個星期條紫月都係咁,其他魚又冇真係激死!