請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9802|回復: 22

仲左落銅仲擦身, 但唔想用TDC [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

又唔想過淡,,

有咩好方法??

溫和又唔傷魚為先

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

TDC  都唔係好傷啫
暫時停賽

最佳新人 論壇元老

calvinfff 發表於 2014-1-30 10:12
TDC  都唔係好傷啫

反缸兩次缸..
唔敢再用

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

行1010囉
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 論壇元老

HTM 發表於 2014-1-30 11:55
行1010囉

有冇用架??

OJI ok ma ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

過淡水
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

LebornJames 發表於 2014-1-30 15:51
有冇用架??

OJI ok ma ?

有用…但需要較長時間
OJI=TDC
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 論壇元老

阿峻 發表於 2014-1-30 22:32
過淡水

點過淡??
之前試左幾次..仲快返大海

捉D身癢厩魚出來過淡,看看有冇UFO跌出來?
大魚多過五分鐘,細魚約三分鐘。
水用9比1,9分淡水,1份魚缸水,比較安至D。記住對水温先。

落咗銅,如濃度ok,可觀察多幾日先。
中UFO魚會濛眼一或少少火難鰭,fing 頭等。

最佳新人 論壇元老

z2z2 發表於 2014-1-31 10:24
捉D身癢厩魚出來過淡,看看有冇UFO跌出來?
大魚多過五分鐘,細魚約三分鐘。
水用9比1,9分淡水,1 ...

thanks , 而家幾條魚係用個身對石擦身..
有條仲擦到甩鱗...
同見肉

最佳新人 論壇元老

z2z2 發表於 2014-1-31 10:29
落咗銅,如濃度ok,可觀察多幾日先。
中UFO魚會濛眼一或少少火難鰭,fing 頭等。

咁又冇濛眼一或少少火難鰭~
不過係擦到好嚴重..
見石就擦..仲要甩鱗先慘

捉一條強壯D過淡先,睇有冇UFO,可能未必係。

最佳新人 論壇元老

z2z2 發表於 2014-1-31 16:17
捉一條強壯D過淡先,睇有冇UFO,可能未必係。

OJI 有冇用????

TDC 及 OJI 我都有用過來醫擦腮,擦身,個人覺得 OJI 比較有效. 這是我個人意見,只供c兄參考。

fisher925 發表於 2014-2-1 02:11
TDC 及 OJI 我都有用過來醫擦腮,擦身,個人覺得 OJI 比較有效. 這是我個人意見,只供c兄參考。

OJI使唔使開化氮??

落幾多先岩??

我沒有關化氮,

跟建議份量落

fisher925 發表於 2014-2-6 00:58
我沒有關化氮,

跟建議份量落

最後幾多日先好返..

個時你d魚係點擦架??

我而家係得條黑碟先擦鰓.
琴晚用10ML/100L落左一次

初時有1條魚擦鰓,過1天又多d魚擦鰓,發覺這樣便開始用藥,看情況決法用初期治療或重症份量,落多少日要看魚情況,如發覺魚無異樣但仍擦身,我會每天落,相反我會隔天落或停止。我通常落2至3次便會見到效果.
有時落藥後沒有好轉及魚不活潑或不游,我會先換水看看情況,如沒改善,我會落法國製造B字頭的銷化細菌($8 1支 ; 1支for多少升水,我還不確定,有些人說1支for 60升水, 有些說1支for 200升水, 我會己60升水計),落了之後, 我試過幾次很有效,我估可能是反缸先兆或銷化細菌流失或不足,才令魚有這現象。
以上純個人過往碰到的情況,與魚友分享,因各人設備及魚種及生病情況各異,所以不ㄧ定適合, 魚友自行判斷。

請問oji是什麼,可否提供相片,thanks