海水領域 SeaFishZone

樓主: 魚苗
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

草根魚友 發表於 2014-2-10 10:54
我係""草根亞羅""
爬完成個post之後
我明白樓主分享依個post嘅意思同埋各位魚友對於賣Frag仔&#2202 ...

最佳新人 論壇元老

珊瑚呢家野…
負擔到,又喜歡既,叫抵。
好鍾意,而又要大出血既,叫值。
想要,但負擔唔起既,叫貴。
睇唔上眼,個價又高既,叫呃人…??

呢d野,其實好睇個人感覺。只要唔係太離譜,海鮮野有海鮮價有咩咁出奇…

最佳新人 活躍會員 論壇元老

TimTim 發表於 2014-2-10 12:45
珊瑚呢家野…

好句呀,ching

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

珊瑚呢家野…

重點。。唔離譜o

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

license 發表於 2014-2-10 11:43
正解
根本無乜好嘈...就好似雞扒腸飯凍檸茶都要40幾蚊咁.....嫌貴咪自己煮

其實唔太離譜,大家正面討論下有助咸界發展
唔好無啦啦整碟過百蚊餐旦飯出嚟,嚇親小朋友老人家

PS: 大家對CHIHIM師兄誤會咗,佢冇諗到佢啲膠劇唔係咁多人識睇(利申:我未收過佢啲frag),吹上雲霄我都唔鍾意喇
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

小弟對於淡水比較熟悉
喺淡水嘅範疇,依個問題其實比咸水更嚴重
因為大部份都係出自標榜精品嘅貴價魚居多
以小弟玩過嘅為例:::
一條魟魚,唔同嘅表現,個價已經可以相差好遠
舉個例.....
一條黑白魟,普普通通$幾千就可以搵到及買到,靚嘅都只係大約$1萬
依一款黑白因為比較易分,所以唔會係目標
目標係比較難分嘅黑白半套、以及黑白全套
因為質素、以及引入嘅問題
兩者價格嘅差距動輒都相差幾萬或以上
而如果從台灣引入嘅人工魚種,價格就更高
所以有好多人混水摸魚,我地淡水稱之為""魚棍""
基本上,以我認知,香港會引入台灣人工魚種嘅人唔多,而大開門口會出售嘅鋪頭亦可能只有我朋友一間,所以佢就好自然成為""魟魚魚棍""嘅打殺目標對象
因為啲棍用比較大盤(魟魚size嘅叫法)去利誘有意思嘅買家,再喺網上對其他對手作出惡意嘅評撃
籍分享去導人升仙,再賣魚或帶人去買魚
其實依啲黑白以半套為多,不過價格就可能用全套價錢出售,再講依啲魟魚全部都係來自大陸同一個魚場,而亦係魚場嘅下欄產品,平時$幾千嘅產品,經依啲魚棍利用網上名氣再加以化妝包裝之後就變過萬甚至幾萬,其實有一定經驗嘅魚友一定知係咩料,中得招嘅多數都係新手又或者係平時睇完post之後唔再作分析,又唔四出睇質素格價嘅人,再講..........人冇虛榮心就唔會中招
所以""魚棍先有機可承""
講返咸水,賣件Frag仔呃哂都係1千幾百
所以我唔覺得係咩,錢係喺買家個袋,買家唔肯賣家都搶唔到,真係呃咗人亦唔會玩得幾耐,因為遲早會穿個名遲早會臭,依樣野係冇得呃嘅
所以因為種種原因,一買一賣個價格係冇得肯定亦冇一個原則
最重要係教育一下,令到各魚友都能夠有一點基本嘅認識,以及尺寸大細、質素優劣等嘅資料以及大致嘅價格範圍作參考,此舉唔多唔少亦可以令賣家知價而唔會太過份

論壇元老

大大狼狗

vsvs 發表於 2014-2-10 13:10
其實唔太離譜,大家正面討論下有助咸界發展
唔好無啦啦整碟過百蚊餐旦飯出嚟,嚇親小朋友老人家{:6_ ...

唔係誤會,係聯署針對
我有份針對佢架
因佢冇送frag仔俾我!

珊瑚呢家野…

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

草根魚友 發表於 2014-2-10 13:28
小弟對於淡水比較熟悉
喺淡水嘅範疇,依個問題其實比咸水更嚴重
因為大部份都係出自標榜精品 ...

呢種呃人銷售技倆固之然唔要得
而係出現"夢幻價目",燒鵝變天鵝,攪到小朋友咸哂口,老人家心胶痛
有人出招安撫返大眾,但唔係個個受呢套

聽聞大陸有賣$700條鹵水鵝頸,有價有市
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-2-10 13:43
呢種呃人銷售技倆固之然唔要得
而係出現"夢幻價目",燒鵝變天鵝,攪到小朋友咸哂口,老人家心胶痛
有 ...

唔買多條鵝頸
又點比人斬到一頸血呢

吖媽信 上次d 皮革翻,袋住5000 去想買門口件巨皮

入去行完出門口問, 萬二。。。 我  o 嘴

係我有史以來 比鋪頭開既皮革最高價。。 行左兩轉問下人

去銀行羅多7000 之後翻去門口繼續考慮。。 點都過唔到自己果關

放棄走人。。。

最佳新人 論壇元老

LaiYee429 發表於 2014-2-10 14:45
我都睇過,原來全部南非嘢,仲以為日本皮,但無諗過要過皮

都係等榮少d 精品流出好

garry 發表於 2014-2-10 14:47
嘩,,,師兄,
請問係乜野皮革,乜野名堂,邊處黎。
見識小,有冇相睇呀。。。

吖may姐話係非皮。。。

其他唔少 3 2 寸都 2 3 4 5 千

最佳新人 論壇元老

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2014-2-10 14:38
吖媽信 上次d 皮革翻,袋住5000 去想買門口件巨皮

入去行完出門口問, 萬二。。。 我  o 嘴{:3_42 ...

明智
我真係傻架

論壇元老

大大狼狗

chihim 發表於 2014-2-10 15:10
吖may姐話係非皮。。。

我問過都唔開我價,只話好貴!
可能見我窮

最佳新人 論壇元老

嗰件開咗應該過1尺