海水領域 SeaFishZone

樓主: 魚苗
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

近日網上平野標高價確係唔少,借分享做推廣,跟著係分享post 賣野又有,我現在先知甚至有人專登推高價玩野又有,自己將平野標高價賣;引起話題時又話自己都覺得價高。試問新手們點會識分以上情況呢?有心標高價玩野既人又有否諗清楚,如果真係有人pm 難道佢會唔賣?
養魚或珊瑚都只係興趣(當然有人係搵食),而每樣興趣都會有新手、老手,亦有退出、加入。之前提到物極必反乃自然定律,如果此現象繼續發展落去,frag 價越升越高,商鋪亦會惡性循環提高價格,最後負擔唔到既只有退出,市場跟著收窄,香港商鋪入貨減少,仍繼續玩既師兄選擇更少。
我並非養魚同珊瑚太長時間,但以前魚網風氣唔錯,仍記得當時新手睇好多post 學養魚,而campo 大師亦好樂意教魚友,他的q魚方法令我獲益匪淺。
希望網上平台能良性發展,令更多魚友加入,日後大家都可以更多選擇。多謝以上咁多大師回覆這post ,公道自在人心,但願能講到做到。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

請容許我尼個小小小商家+收藏家發下聲
價就當然每個人都想低﹐商家想﹐玩家都想
容許我中立講句
拿件普通野﹐frag 開﹐再標高價﹐真係甘易賣﹖
其他人﹐吾羅自己個件順勢走﹐其他商家都吾會放過幾會大量入貨
返而﹐如果一件精品﹐係香港吾熱既﹐你估賣得起價嗎﹖
情況就好似皮係美洲係無人買一樣

精品﹐固當然夠靚夠少先叫精﹐價錢一定會比普通既高
每個人玩既心態都吾同﹐有人要靚﹐有人要罕
當一個有能力賺錢﹐又肯洗錢﹐又識貨既買左件天價既﹐
你有資格話尼個人很不智嗎﹖
雙反﹐一個能力有限既新手﹐見一件貴價既﹐也不會毫不猶疑去買
第三個可能﹐一個有能力賺錢既新手﹐亦吾會買貴幾多次

真正同我傾過計既朋友都知我吾會推野買﹐有時更會叫朋友停一停諗一諗
我叫過等價落既人大有人在
因價錢都係圍繞住潮流﹐需求﹐供應
解釋過普通既都可以好靚亦不為其數
因好多靚珊瑚亦供應充足

係度想各魚友﹐網主﹐管理人員深思﹐尼度始終係公開論壇﹐
我連小朋友客都有﹐真係想大家考慮下
其實預見有人標價太高﹐大可公開提點參考市價
一來提點不知情買家﹐二來亦可提點不知情賣家
三來免傷和氣
尊重先係最重要﹐無人真係要上網鬧交

新既一年希望大家和和氣氣
和氣生財

網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

榮少,我個人就……吾捨得。

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

jackyn 發表於 2014-2-8 13:11
無錯 我之前轉缸就係送D粗到自己都唔想養既野比魚友, 生到連玻璃缸底都有

有冇sps野放丫?

chihim 發表於 2014-2-8 19:43
交出你件火星皮比我補數,原諒你

我新手,你送件那美星皮比我就差唔多

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Gamakatsu 發表於 2014-2-8 19:34
你件4888皮我覺得賣平左囉! 買到你件皮, 真係幾十代修返尼既福!
件草皮咁長鬚, 真係無人玩九過, 係唔係 ...

交出你件火星皮比我補數,原諒你

chihim 發表於 2014-2-8 19:25
其實ching 們 眼見 交易區 有不合理 既,可以直接係果個貼比下意見?

我個4888 皮革貼 係一個有目的既假 ...

你件4888皮我覺得賣平左囉! 買到你件皮, 真係幾十代修返尼既福!
件草皮咁長鬚, 真係無人玩九過, 係唔係東火星品種? 大師亨, 你玩草皮我都未出世, 嗚嗚!

(講下笑, 唔好嬲我, HIM哥仔)

heary 發表於 2014-2-8 18:13
玩珊瑚好短日子

叫非洲河 中你,扮新

其實ching 們 眼見 交易區 有不合理 既,可以直接係果個貼比下意見?

我個4888 皮革貼 係一個有目的既假局,導致ching們誤會

我自己都誤會左幾位ching, 後期先發現自己on9 左

ps。。 頭先交收件草皮,真係收左20蚊炸,我都覺60係貴既

論壇元老

大大狼狗

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-8 16:01
你新手

玩珊瑚好短日子

論壇元老

大大狼狗

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-8 16:00
我又要飲茶

下次見到你同你去

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-8 15:29
我一早想提你但有好想睇你比人插兩野,him佬其實好好人係寫野就寸兜兜,我又時睇到都想中佢,仲有 ...

真係要中佢兩嘢喇。。

管理員

我係新手

heary 發表於 2014-2-8 15:39
條友冇送野俾我依個新手

你新手
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

heary 發表於 2014-2-8 15:38
我都唔係話你
唔好誤會,以免俾人追住咬!
d咬人 post實在太煩,單單打打!

我又要飲茶
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/