海水領域 SeaFishZone

樓主: 魚苗
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

chihim 發表於 2014-2-9 13:03
開這種post 道理係有,但亂甘咬人  我實在不能同意

是非不分   小小事 係都穩d 機會 出來 借d 意 兩句

咁都睇唔到?唔係呀?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚苗兄我buy你x2
網上真係好多騙子
大家小心
真係好多鍵盤戰士
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

a14 發表於 2014-2-9 21:41
咁都睇唔到?唔係呀?

下,乜原來打9我自己都影響到人

真係講到無野講 要挖埋d 無胃野繼續啵

宜家唔係話唔比你講
你講自己7又好9又好,關人咩事
不過d度講明要用詞小心
我話比板大聽又有何問題?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Teddy 發表於 2014-2-9 21:36
我都睇緊...

落閘
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

下,有乜問題吖?  你唔係用甘既方法去支持人掛?

d 無道理,目的不良 我無意見。  不過會笑下甘囉

我都習慣了,到最後都係開始無里頭 炒d 無胃野。

算吧啦,要講既都講完。 論壇者,面都無見過 唔屎搞到唔係你死就我亡既

魚苗…支持

唔好意思我新手路過插下咀,早两日同chihim師兄買左件四吋角,三百五,本人覺得都算几抵,我pm佢話睇唔清仲離水映俾我睇,跟住請教下佢d心得,三唔識七未交收做果三百五元生意傾左成半个鐘,如果佢真係搵食既應該餓死左好耐

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

LaiYee429 發表於 2014-2-9 13:25
我响地鋪買一支有幾個頭嘅太陽花,白身籃咀,你實知係咩,4年前左右,萬多元唔夠5cm,我唔認 ...

誤會我意思呀
你買個D﹐都無貨供應﹐無得比
咩野都一樣﹐有人覺得值﹐先會有人買﹐定律
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

如有會員惡意挑戰本討論區之規條,領域裁判團有最終決定權並作出必要的修定而不另行通知。

搗亂份子, 一律禁止登入, 戶口凍結, 留言刪除.

違規主題 (或不適合該版的主題) 或帖子會被移走或刪除。違規者會按違規的程度,而被警告、扣分、禁言 (Block to post) 或永久停止賬號 (Block A

違規事項 :
單打、挑剔、攻擊或煽動魚友攻擊其他魚友, 魚店, 版主或網主, 攻擊魚友網

-初犯 = Send warning板面警告
-再犯 = Block Account, block a/c 禁言

違規事項 : 粗口或粗口併音惡意對駡
-初犯 = Send warning板面警告
-再犯 = Block for 14 days, pm警告,扣四分
-再犯 = 禁言 for 3 months, pm警告, 扣八分
-再犯 = Block Account, block a/c 禁言

論壇元老

∼學下野∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

好頭暈,好多分身呀

him, 下次你送野俾人高調 d 啦

網上好多人做野有目的,你咁樣俾人做就唔抵啦
永遠新手

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我知道旺角有賣魚旦$5兩串,有日去到銅鑼灣見賣$10一串,唔通我要去高調地係銅鑼灣度嘈??含沙射影講疕銅魚旦佬不是??與此同時身邊有個肥阿叔都覺得貴,我搭嗲話係,笑笑咁講,仲要可能用麵粉呃人.......最終當然冇買,但我唔會叫班土豪大媽唔好買(佢地洗得起).我同自己講想食平魚旦,下次過返旺角先囉,最後去咗"時代"買砵仔糕食都開心

我驚有人唔明以上例子,用廣東話簡述一下:
1.大家應支持自由市場
2.自己買唔起或者唔舍得買,唔係賣價問題,係自我內心作崇
3.人地成本要幾多你點知,冇責任要賤賣俾你
4.點先買到真貨又抵買?親身搵下料,格下價先囉
5.玩咸水但又冇錢買貴野,學下人地努力搵錢先
6.買唔到咪呻幾句串兩咀無仿,言論自由嘛,但唔係講粗口,諧音都係
7.唔洗去到要指住賣方嚟鬧,用語氣好似上世欠咗你,市場唔係為你而起
8.係人買嘢都想平靚正,今次冇咪等下次,下次冇咪忍住先,忍唔住咪出手攪掂.....乖乖俾錢買
8.最後,為玩樂,唔洗攪到咁嘮氣,會短命啲

魚網其實做監察,唔係監督,小心小心
香港社會冇中央調控物價呢回事(除某幾類外),網上購物要靠自己判斷和資料搜查才能避免被騙機會
支持討論對事不對人(除魚網騙徒)
新手其實可以用"徵求",或者PM魚友問價問貨
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我係監察唔係監督
我真係傻架

我係""草根亞羅""
爬完成個post之後
我明白樓主分享依個post嘅意思同埋各位魚友對於賣Frag仔嘅點滴心情
我自己亦有一直喺貴網及其他魚網作賣買
所以亦分享一下我作為一個賣家嘅點滴
其實買賣嘅價格係好難出到1個共識
因為買、賣相方係站於對峙嘅立場
再者.........
大家玩得網都知道,上網買賣係冇一定嘅保障
價格偏貴、是否合理、尺寸之嫌、以及是否貨不對版
易手買賣區交易以上種種風險,大部份都係買家承受
買得大多數都只係憑一個"""信"""字
所以買家要小心係正確嘅,唔明可以直接出post詢問
如果唔係,中招嘅只有自己
講返Frag仔嘅正題
我覺得有另一個見解
我唔否認係有師兄賣frag仔係有呃人之嫌
不過如果講真係可以上網賣frag、及一般珊瑚當日常工作搵食嘅話,應該冇幾多個
frag仔依種買賣,我覺得玩RT係走唔甩嘅
以皮革、紐扣為例...
一件靚種嘅皮革,往往都係大Size居多,而鋪頭開出嘅價錢係數以$千計、甚至過$萬
依個價錢同埋咁大size確實係未必能夠人人承受得起
唔係每位魚友都可以好似依個post入面嘅大師咁,咁有經濟能力
所以亦要倚靠一D有一定能力嘅魚友,Frag出嚟變賣....
其實大家都知,Frag得就一定有風險,有可能連件母體都搞到有問題甚至溶埋,所以我覺得貴少少係正常
而各位魚友亦可以因為咁而有機會入到一D比較靚嘅品種frag,再集小成多,張不同品種嘅Frag B湊大
紐扣亦一樣.....有好多都係一舊原石返,往往又係幾千,大家都知玩扣只要有個種就ok,咁仲有邊個會走去買?返嚟仲要𠝹要扑,當中點都會少緊D,再者...一落刀有咩差池,好可能全軍覆
沒,連本都攞唔返,到真係frag到之後,再以(頭卅份)嘅型式轉售,我覺得貴少少亦冇乜問題,不過亦存在品種、供求導致價格嘅差別!!!!!!!
好似我咁......自從賣件5吋非皮比人呃之後,就好少再賣比較貴少少嘅野,之後一直都係"草根野"為主,除咗斐千!!!!!以往我賣嘅斐千都比一般嘅貴少少,我係賣(態)唔係只賣(種),而同我交收過嘅會知當中嘅原因,我亦試過谷一棵好態雙頭超密手開大過(高7"x濶6")腳粗2"以上嘅斐千樹再推售,仲即時引起迴響,比各魚友插到暈,最後我私下向各位師兄PM留言作解釋,以及請河大幫我剷post,其實我喺依次之後已經知道,好多師兄只會計較個價去買,而唔係去買狀態,大家存在嘅觀點與角度唔同,所以係冇可能有一個共識嘅出現
小弟只係有感而發,無意得罪

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-2-10 09:45
我知道旺角有賣魚旦$5兩串,有日去到銅鑼灣見賣$10一串,唔通我要去高調地係銅鑼灣度嘈??含沙射影講疕銅魚旦佬 ...

網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

草根魚友 發表於 2014-2-10 10:54
我係""草根亞羅""
爬完成個post之後
我明白樓主分享依個post嘅意思同埋各位魚友對於賣Frag仔&#2202 ...

PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

vsvs 發表於 2014-2-10 09:45
我知道旺角有賣魚旦$5兩串,有日去到銅鑼灣見賣$10一串,唔通我要去高調地係銅鑼灣度嘈??含沙射影講疕銅魚旦佬 ...

正解
根本無乜好嘈...就好似雞扒腸飯凍檸茶都要40幾蚊咁.....嫌貴咪自己煮