海水領域 SeaFishZone

樓主: 魚苗
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

草皮仲貴過香港大球場又爛又貴草皮,咁又係咪香港之恥呢?
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

認同.
HK人太有錢 frag 到咁細 , 俾做流一吹都唔知去咗邊.

公道自在人心,根本唔係為興趣而玩,係為搵錢,呢啲人應該檢討下,最大問題係蝦新手...

香港寸金呎土,要放大缸養原件珊瑚唔係每個珊瑚友都能做到,所以 frag 仔先會受歡迎,但見部份物種炒得火熱,舖內2至300可買入一件三寸左右既珊瑚,網上竟然可以1至2cm 賣出幾拾至過百實在意外,部份珊瑚難聽 d 講又唔係貴價貨又粗生到亂晒龍,在我立場只會送出,認識多 d 新手交流意見好過。
而早前睇河馬大拎件皮革切粒攪比賽亦可令討論區活躍從中亦可學習處理 frag 仔技巧

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

風神173 發表於 2014-2-7 14:01
公道自在人心,根本唔係為興趣而玩,係為搵錢,呢啲人應該檢討下,最大問題係蝦新手...

這正是我出post 原因
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

風神173 發表於 2014-2-7 14:01
公道自在人心,根本唔係為興趣而玩,係為搵錢,呢人應該檢討下,最大問題係蝦新手...

師兄講得正確,淨識做鍵盤戰士蝦新手原來別有用心

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

踢左河大好多次屁股先搞得成個皮革比賽

heary 發表於 2014-2-7 11:29
咁管理團隊要加多留意行騙post
必要時要殺post殺人!

同意, 唔好比D人騙錢
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

最佳新人

10個support!  

興趣同生意一線之差。。
frag仔可以幫補下瑚錢當然好,不過要適可而止la~ ^^

睇見呢個post都想出下聲。小弟新手一名..日日步住個交易。見過最過份果啲就係寶石花。cut果一寸出嚟賣四舊水。有啲人真係要憑良心做人。唔好下下食到咁盡我覺得賣得貴唔係問題。靚有時係高價啲呢樣我絕對認同。但有時真係唔好咁過份幾舊水賣個五蚊餅比人。專搵老襯嘅感覺小弟有感而發。不喜勿插

論壇元老

大大狼狗

yiuyiu87 發表於 2014-2-7 23:47
睇見呢個post都想出下聲。小弟新手一名..日日步住個交易。見過最過份果啲就係寶石花。cut果一寸出&#2 ...

咁你又知唔知人地用幾多錢買個母體返來?
400蚊得果一吋寶石花,人地在舖買來都要幾千蚊啊!
咁我覺得最過份係3千幾蚊粒妞扣,但人地買返來又真係咁貴喎!
問題不在於d野賣幾貴,而係d野值唔值!
少有的當然可賣得貴,但一千幾百買粒豆鼓皮係脫離左現實

heary 發表於 2014-2-8 00:17
咁你又知唔知人地用幾多錢買個母體返來?
400蚊得果一吋寶石花,人地在舖買來都要幾千蚊啊!
咁我覺得最 ...

所以咪就係公道自在人心囉,個個人都有眼睇,唔好當人係傻仔.連我唔玩珊瑚都覺得好似過份左

論壇元老

大大狼狗

風神173 發表於 2014-2-8 00:38
所以咪就係公道自在人心囉,個個人都有眼睇,唔好當人係傻仔.連我唔玩珊瑚都覺得好似過份左

你覺得邊樣野過份呢?

一百幾十既野切開數到幾條蘇,狼過去搶一本萬利
個d咪過份囉,型又無未開眼都幾乎睇唔到,毫無觀賞價值

毛乳 發表於 2014-2-8 00:56
一百幾十既野切開數到幾條蘇,狼過去搶一本萬利
個d咪過份囉,型又無未開眼都幾乎睇唔到,毫無觀賞價值

同意

果d 幾百一寸既寶石花。。 母體都系細細件 價值不非買的

值唔值呢。。。 又真系罕見

我都係鍾意儲原件多D 真係迫到冇位先會切到件野甩皮甩骨

jackyn 發表於 2014-2-8 05:05
我都係鍾意儲原件多D 真係迫到冇位先會切到件野甩皮甩骨

有無位睇下咩心態,好似d大師咁有frag缸既仲話明要清位,想唔常滿都難啦,件野未對水都切左
原件,街鋪可能多少少,不過有鋪都混水摸魚,二手市場放鼻屎,但原來又得過喎

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我都有係鋪買左切開就分
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/