海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

請教珊瑚缸可養碟和仙   [複製鏈接]

咁又無咁盡!

我呢個超新手已經係前日RT落左藍圈

我不嬲覺得腦唔靚冇落 所以佢冇野好啄 腦99%啄

不過唔係好肯食粒糧 成日係到啄生物石 又比條黃吊打 等佢定D會報仇

keithv3v 發表於 2014-2-11 17:46
我呢個超新手已經係前日RT落左藍圈

我不嬲覺得腦唔靚冇落 所以佢冇野好啄 腦99%啄

You so brave. !

edlsang 發表於 2014-2-11 17:54
You so brave. !

原本想落火焰仙 但係D價升左好多

買條圈仲低 我個缸有豬腰 提子 火柴 波子 草皮 星花 九尾 D幾十蚊既紐 先敢落

唔知係咪 呢幾種珊瑚受害都會有啲分泌物出黎 所以冇魚搞

還定唔諗住養腦先敢落 唔知D皮同千手會唔會

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我有芒果,火燄及金頭仙,對皮革,千手,寶石花腦及甜圈都無興趣(暫時)
但之前落咗條貴族蝶,唔駛兩個鐘將八子䐉攪到半死。除即攞走件䐉,依加件䐉養咗個幾月先差唔多好返。
嚟緊會落條火花及閃電批,唔知好唔好彩
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2014-2-11 19:03
我有芒果,火燄及金頭仙,對皮革,千手,寶石花腦及甜圈都無興趣(暫時)
但之前落咗條貴族蝶,唔駛 ...

火花好玩。遲下都整翻條先

chihim 發表於 2014-2-11 19:35
火花好玩。遲下都整翻條先

依加條火花係Q缸不段食苔,今晚落件acan去Q缸,睇睇佢食唔食䐉,過多十日無問題又未食升天就落大缸
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2014-2-11 19:39
依加條火花係Q缸不段食苔,今晚落件acan去Q缸,睇睇佢食唔食䐉,過多十日無問題又未食升天就落大缸

幾大 幾銀 邊買?)

chihim 發表於 2014-2-11 20:04
幾大 幾銀 邊買?)

1", $550, 魚佳

Lewis_Lo 發表於 2014-2-11 21:42
1", $550, 魚佳

低!!!!

chihim 發表於 2014-2-11 21:57
低!!!!

成條藍咀咁

Lewis_Lo 發表於 2014-2-11 22:07
成條藍咀咁

火花1"魚幾難玩喎,本身呢種魚體弱
好彩你rt唔落藥姐

吾知虎皮仙咬吾咬珊瑚 ?

蝶魚我就真係唔敢養,仙魚我養緊火背/火焰/賊仔.

edlsang 發表於 2015-4-16 09:10
吾知虎皮仙咬吾咬珊瑚 ?

一般紐扣同腦最危險,但好少真係食咗件珊瑚,紐扣果d都係比佢搞到唔開然後慢慢死咗。。。
不過你想凖備養角嘅嘅話就最好唔養仙,碟。因為好多角都被搞到唔開花的。

ko1008 發表於 2015-4-16 14:35
一般紐扣同腦最危險,但好少真係食咗件珊瑚,紐扣果d都係比佢搞到唔開然後慢慢死咗。。。
不 ...

咁藍圈/皇帝可以嗎 ?!我見人養角都照落 !

edlsang 發表於 2015-4-16 15:16
咁藍圈/皇帝可以嗎 ?!我見人養角都照落 !

係可以照落,自己取捨姐。我個缸都有仙有碟,但係d角就冇爆花爆得咁令,有個别直情唔肯再出花添。