請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 50480|回復: 36

皮革小知識     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

皮革主要是屬Sarcophyton的軟珊瑚。大概可分成40多個品種。他們普遍都是頑強的珊瑚,可以通過切割快速增長。使他們在魚友間很容易分播。

腳的大小通相對於花既數目而變化,愈多花腳愈粗。但有時,部份樣皮革可以生到好大都無腳。
另一方面,光都會影響腳既長度,唔夠光皮革腳會生長。

花同鬚

大花,細花,甚至無花得一點都有。花既大細係跟品種而定。養得好,大花可能會再大些,但一定唔會由無花變有花。
而鬚方面,都係睇品種。長短各有不同,亦各有各靚,唔一定要長鬚先好睇。大花短鬚,開得密密,亦非常可觀。
至於如何令長鬚更長,有不小外國魚友都表示同水流有關。大流會拉長鬚。可是要注意,太大水流會對皮革做成負面影響。

身最常見的是奶白至淺棕色,但也可以是綠色,粉紅色,或黃色。鬚通常同身一樣色,但也有部份品種是不同色。而花的顏色輕得多,可以是白色,青綠色,或很少見的淺藍色。通常花跟肉色對比愈大,看起來更有吸引力。
值得一提的是,黃金皮Sarcophyton elegans。這是一個獨特品種,主要產自Fiji同澳洲,由其特有的金黃色可認出(最右)。可是黃金皮比一般皮革難養,比較敏感以及對水質要求較高。

脫皮

皮革有時唔開,原因係因為脫緊皮。這是正常的行為,是一個消除生長在皮革表面的藻類的一個機制。該層表皮通常會在幾天後脫落。值得注意既係,甩出黎個層皮有時會跌落其他珊瑚度,造成刺激。所以,最好係佢甩出黎之後吸走佢。

皮革唔開?
針對有新手常問,點解新買皮革唔開。有以下建議:如果皮革長時間唔開花,你可以嘗試移位,到照明和/或水流不同的位置。雖然皮革可以受到強光,但如果它之前一直在相對低光既地方生長,一下轉變太大會令皮革受壓而唔開。要慢慢由暗位轉去強光,才能令皮革適應照明。同樣,水流大細卅吹既方向角度唔岩,都會令皮革唔開卅開唔大。所以你可以並嘗試不同的地點。根據經驗,中流通常合適,有亂流更好,吹正就唔多好。放岩位之後如非必要唔好換來換去。此外,使用含有鋁的PO4去除劑對皮革可能有負面影響。有些PO4去除劑會釋放鋁入水,如果濃度高,皮革會“被收皮”。注意注意。

寄生虫(多謝Chihim分享)
食皮螺,扁虫,槍蝦及食皮蟹
蝦蟹螺最麻煩,因為鑽左入皮裡面,dip都未必可以除去,分分鐘件皮溶左走埋都發現唔到。
食皮螺會由件皮腳最低開始食上去,開頭三兩個月無咩,慢慢食上去件皮會謝,之後爛。由外面觀察基本睇唔到傷口,隻螺體型好細,估計食左入左去之後,件皮自己埋口因此觀察唔到。
槍蝦就一樣係隻皮腳度挖隆,件皮可能無咩問題,但挖得太入,件皮都係會謝。拎件皮出來如果發現有d窿仔,9成係槍蝦作怪。可以用吸咀吹或者吸出來。
而食皮蟹會係皮革面的底部食,容易發現。
至於透明扁虫,可以用超高濃度碘殺死。或用dip藥水三倍分量,但泡既時間縮短。

皮革放毒?
無錯,皮革會放毒素入水,目的是殺死附近珊瑚爭取生長空間。皮革的毒素會令附近珊瑚生長變慢,甚至死亡,而且對sps角珊瑚傷害尤其為大。因此,可考慮使用活性碳,吸收水中有有機毒素,防止累積。
活性碳使用比例為1升水對1-2ml。使用時入袋,用清水洗幾次,直接放入沙缸即可。小弟用開fluval個隻,其他優質牌子也可。只是15蚊一大袋個d就最好唔好用,因為質素唔好吸收力差,加上含有較多雜質容易壞水。

男女有別?
係!估佢唔到,皮革其實有分男女… 就普通皮革而言,外觀分別在於size。男既通常只會生到4吋左右,而女既可以生到3尺!咁點分?其實細塊個時係無得分,完全睇唔出。因此只可以等佢生大左,到時先知。大定左都係4吋左右既,就係仔。而硬皮革及手指皮革也有分男女,只是男女差別未完全得知,有待研究。
雖然皮革有分男女,但其實他們也可進行無性繁殖,frag仔卅係腳位生粒皮仔出黎。

品種:

黃金皮Sarcophyton elegans

分布:印度洋及太平洋海域,市面上常見主要產自Fiji同澳州
水流:中到大流
光照:中到高光

常見的主要是黃色。此外也有綠及橙色種。此皮革摺疊位較明顯,花跟肉多為同一顏色。常見的多為大花短鬚。由於呢種皮革多數整件為同一色澤,因此有聽聞有賣家會將其染上鮮色再高價出售。雖然在香港此舉並不常見,但多加留意亦無壞。
另外,此種皮革對水質要求較高,新開缸卅新手宜多加考慮。

硬皮革Sinularia dura,
Sinularia brassica, Lobophytum crassum

分布:印度洋、太平洋海域及紅海
水流:中流
光照:中光

以我所知,上面三個品種都係硬皮革,唔排除有更多品種。硬
皮革外觀:皮上花數稀疏,花主要開在皮邊上,無鬚及跟肉為同色。常見的有綠及啡色,亦可以有紫、粉紅、奶白及橙色。硬皮革非常粗生,新手合養。
Sinularia dura長大後樣子好似一塊塊生菜葉,(好似上圖左右2張)。可以生得好密,一塊貼住一塊都得。

Sinularia brassica一樣,大花,花數稀疏,同主要開在皮邊上。只係長大後葉片捲下捲下咁生,可以生到成棵捲心菜咁。除此以外,都真係好似…

Lobophytum crassum,樣同上面兩隻又似,都係開花係皮邊上。只係長大後皮面較多摺疊,有小小似手指皮革咁樣,唔似Sinularia
brassicaSinularia dura咁中間平攤開。

簡單黎講… 上面3種都好似,比個幾吋frag仔我睇真係唔知係咩種…

圖片分享自advancedaquarist及網路

最佳新人 活躍會員 論壇元老

請問PO4x4對皮革有無影響? Thanks
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Tim Tim Ching 分享十分值得珍藏 及有用 !

我又分享下先.......

另想問是否不同種皮革對吾同水流適應都有吾同 ka ?

用GOOGLE CHROME睇死晒圖

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

timtim 掂 timtim無得頂

最佳新人 論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2014-2-11 19:23
請問PO4x4對皮革有無影響? Thanks

PO4 remover主要分2類,一係用aluminium oxide,一係用GFO(iron).
PO4x4同rowa都係GFO類,最多放iron,應該唔會放aluminium。

唔知點解它尼排新買的皮入缸唔開幾日就爛同溶,己Cut有開番,但邊位又溶,而d舊皮又無事照開,己放多流地方睇下點

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

LeoTo 發表於 2014-2-12 02:35
唔知點解它尼排新買的皮入缸唔開幾日就爛同溶,己Cut有開番,但邊位又溶,而d舊皮又無事照開,己放多流地方 ...

切完一定要浸濃錪,殺菌埋傷口
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

獲益良多,多謝師兄分享^^
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

我想問....水流太大既負面影響係點樣既負面影響?

最佳新人 論壇元老

achaochun3 發表於 2014-2-12 08:56
我想問....水流太大既負面影響係點樣既負面影響?

會唔開花,吹得太勁亦有可能令佢企唔直側埋一邊,摺起卅拉扯令隻腳個位有可能受傷。

ummm thxx!!!

vsvs 發表於 2014-2-12 08:15
切完一定要浸濃錪,殺菌埋傷口

有冇邊隻濃錪好?我用kent 既tech i
仲有邊到有得賣?
同埋點浸? 溝水定唔溝浸?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

LeoTo 發表於 2014-2-12 11:42
有冇邊隻濃錪好?我用kent 既tech i
仲有邊到有得賣?
同埋點浸? 溝水定唔溝浸?

其實錪得一種,只有濃同淡之分
牌子冇乜所謂
我會溝水用,我覺得起碼仲係啡黃色先夠勁
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

,多謝數主皮革小知識

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

皮革無啦啦爛, 可能有食皮螺,或者槍蝦系只腳到挖窿

還有可能系食皮蟹,或者一種透明 扁虫

蝦蟹螺最麻煩,好像系dip 唔死。。因為鑽左入皮裡面。。。。分分鐘件皮溶左走埋都發現唔到

螺會系個皮腳最低開始食上去,開頭三兩個月無咩,慢慢食上去件皮會謝。。之後爛

但系外邊基本體唔到傷口。。發現個只螺開頭系好細好細,估計入左去之後 件皮自己埋口

槍蝦就一樣系只腳到挖隆,件皮可能無咩問題,但挖得太入,件皮都系會謝 羅件皮出來

如果發現有d 窿仔,9成系槍蝦作怪。。可以用吸吸 吹或者吸出來。

蟹會系皮革面的底部食,容易發現

透明扁虫 可以用超高濃度碘 殺死,dip藥水 三倍分量 但泡既時間縮短

ps 黃金皮 東加都有ga  澳洲果種系珊瑚海發現 好像同 南太有dd唔一樣形態