海水領域 SeaFishZone

樓主: yanly
打印 上一主題 下一主題

東海既態度一流!   [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

樓主

我又分享下......
有日有個男仔係東海睇魚睇咗好耐, 之後問老闆,
男仔 : 老闆, 條天皇仙邊度返o架? 返咗幾耐?
老闆 : 宿霧o架...我個個禮拜返咁多魚點記得邊條魚幾時返呀!
男仔 : 咁條魚開咗口未? 有幾多cm呀?
老闆 : (發火)條魚先廿蚊...唔使我撈上o黎拎把尺度, 度完o岩先買呀!!
個男仔未聽完就掉頭走

我估個男仔係第一次去東海想買魚, 如果佢睇o岩條天皇仙就叫老闆撈魚, 之後先再問下嘢, 我相信老闆點都會答(係心到爆粗鬧佢另一回事), 其實只要次序改一改成件事就唔同晒, 人家打開門係做生意, 你係有幫襯佢又點會趕錢走呢
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

沙發
jay 發表於 2014-2-15 17:57
我都只係道出我所見所聞,及說出自己感受與想法啫。。

師兄講開日旺阿文,有次我叫佢撈粉吊,當時個缸有廿多條,佢行埋嚟就話"唔使揀啦",我答佢我揀咗好耐,指住話要哩條,見佢即時面色一沈,二話不說就伸支魚網落缸,左趕右趕嚇到d魚周圍冲,好明顯唔係想捉我揀果條,之後就求其捉咗條問我得唔得,我話唔要,佢話"咁你再揀過"就行開咗
其實我次:次買魚都係佢幫我撈,有時客人少佢仲會幫我揀魚,唔知果日係咪俾人使完發緊脾氣呢
我是買魚狂…也是死魚皇