海水領域 SeaFishZone

樓主: lemon3842
打印 上一主題 下一主題

請教各位訂造魚缸? [複製鏈接]

樓主
我都想訂個24-30吋闊,深18的缸。。。。。但唔個邊度訂好。。。。

沙發
我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:34
POST都睇左.重唔知邊個好..
最緊要 不直  ,再諗要靚家要平.

多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸。。。

當24寸闊16寸深,咁倉應該深6寸?分三倉?咁剩返10寸深做唔做到景?

又想用豆豆樽黎降降NO3.。。。又諗下不如用細小小缸內化氮+掛瀑布化氮,等倉內有位放豆豆樽。。。

唉,諗諗下都唔知點間位好。。。

板凳
我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:59
唔駛咁煩.想清自己想要咩同 不直
滴漏就諗完上缸..其實上缸都冇太多野諗.唔同價錢就有唔同做法.
俾多 ...

感激回覆

明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。。。唔知有無錯。。。

現在我掙扎緊24寸定30寸闊,深是16寸以下。。。。而高呢,大大說淺些小會易擺放珊瑚,我想問問呢,18寸,20寸,22寸定24寸好?我想擺得有深淺同過低層次。。。。定還是只差幾寸其實分別不大?

不直就。。。。。
第一階段:開缸預左缸+櫃+鹽+上水泵+生物石。。。。希望七千內搞掂
第二階段:估計兩星期後 +化氮+豆樽。。。。。希望三千內
尾期:開完缸爆完紅澡就添堆水冷 。。。。。。希望四五千內
之後就加生物

唔知咁樣可唔可行。。。。

地板
我係wingk960 發表於 2014-3-23 00:38
1  明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。 ...

Thank you 師兄咁夜都回覆

我會去再爬文研究下

我係wingk960 發表於 2014-3-23 01:08
結局由你創..
海水世界..超乎你想像..

點先大團圓呀
師兄

bryan811 發表於 2014-3-23 11:11
我都係新手,宜家有個一尺缸養緊三條魚一隻蝦,加D纽,一隻葵同寶石花(二千蚊内搞培)。衰在自 ...

嘩~~
二千變二萬~~~~成十倍呀 !!!!

我本來想整背滴漏, 簡簡單單開缸怡情, 看來已是難事呀~~~~

我係wingk960 發表於 2014-3-23 12:29
背滴..真係...我唔贊成.
但都係個坐喜好.

點解咁唔贊成?效果真係差好遠?

我係wingk960 發表於 2014-3-23 13:39
我覺得係啫,都係個人喜好.
但如講事實.我就覺得爭幾衰下.
尤其放器才方面,更為明顯.

感激大大分享寶貴經驗,
睇黎我要計下數先

bryan811 發表於 2014-3-23 18:04
其實都係睇你自已想要D咩同畢直。又要三百蚊,又要李嘉恩,邊有可能!

其實可唔可以用錢, 去改走李嘉欣個樣, 只要李嘉欣個內涵呀
如果唔要底倉, 加多幾個儀器去提供合適生活環境比啲珊瑚, 可行嗎

我正在搜尋rear sump reef tank, 希望外國有D可行sample參考下