海水領域 SeaFishZone

樓主: lemon3842
打印 上一主題 下一主題

請教各位訂造魚缸? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

CoralKing 發表於 2014-3-22 21:45
點解唔學下南哥咁砌?
好過石疊石

點都做唔到貓似老鬼既景架嘞.
根本兩回事.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我都想訂個24-30吋闊,深18的缸。。。。。但唔個邊度訂好。。。。

enriga 發表於 2014-3-22 22:58
我都想訂個24-30吋闊,深18的缸。。。。。但唔個邊度訂好。。。。

POST都睇左.重唔知邊個好..
最緊要 不直  ,再諗要靚定要平.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:34
POST都睇左.重唔知邊個好..
最緊要 不直  ,再諗要靚家要平.

多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸。。。

當24寸闊16寸深,咁倉應該深6寸?分三倉?咁剩返10寸深做唔做到景?

又想用豆豆樽黎降降NO3.。。。又諗下不如用細小小缸內化氮+掛瀑布化氮,等倉內有位放豆豆樽。。。

唉,諗諗下都唔知點間位好。。。

enriga 發表於 2014-3-22 23:47
多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸 ...

唔駛咁煩.想清自己想要咩同 不直
滴漏就諗完上缸..其實上缸都冇太多野諗.唔同價錢就有唔同做法.
俾多D既.有幾間做工幾好既.就會多D特別走水方式
沙缸就要預你用咩化氮呎吋.咁就易攪了.
跟手就係櫃內籠高度.呢個好重要.因為內籠太矮...
你SET喉或打理方面.你會好KICK 手.
山瑚多數矮身缸.方便係執山瑚擺位.沙缸行兩倉..因為好多器材,所以做兩倉係好選擇.
當然.重點係你要咩缸.普通1個30滴漏缸.點都要6000起跳.背滴就平.但擺放器材有限.
如真係有位夠財.最好直取滴漏.省返第日不停換器材既錢.最為明智...即係一步到位.
我識既係咁多...只可講到呢度..跟住就睇你自己了.

我係wingk960 發表於 2014-3-22 23:59
唔駛咁煩.想清自己想要咩同 不直
滴漏就諗完上缸..其實上缸都冇太多野諗.唔同價錢就有唔同做法.
俾多 ...

感激回覆

明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。。。唔知有無錯。。。

現在我掙扎緊24寸定30寸闊,深是16寸以下。。。。而高呢,大大說淺些小會易擺放珊瑚,我想問問呢,18寸,20寸,22寸定24寸好?我想擺得有深淺同過低層次。。。。定還是只差幾寸其實分別不大?

不直就。。。。。
第一階段:開缸預左缸+櫃+鹽+上水泵+生物石。。。。希望七千內搞掂
第二階段:估計兩星期後 +化氮+豆樽。。。。。希望三千內
尾期:開完缸爆完紅澡就添堆水冷 。。。。。。希望四五千內
之後就加生物

唔知咁樣可唔可行。。。。

enriga 發表於 2014-3-23 00:21
感激回覆

明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所 ...

1  明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。。。唔知有無錯。。。
放心..做好洪吸,落止回.基本上係唔會發生.
其他...我唔識答..呎吋野,好講個人喜好.
做得長D.又會好睇..長缸會有伸延感.     
做到方缸咁..又會覺得好好睇.方缸較有層次感.
如玩山瑚..最好問下班RT大佬.我所知有限.我都只係養魚.所以幫你唔到.
如講到你第一項既  不直 7000連上水...有小小難度.可考慮2手.咁會實際好多..

我係wingk960 發表於 2014-3-23 00:38
1  明白大大意思滴漏缸是一步到位,但聽聞下缸會因為某D原因(例如停電)會漏哂上缸D水出黎,所以好怕。。 ...

Thank you 師兄咁夜都回覆

我會去再爬文研究下

enriga 發表於 2014-3-23 00:46
Thank you 師兄咁夜都回覆

我會去再爬文研究下

結局由你創..
海水世界..超乎你想像..

我係wingk960 發表於 2014-3-23 01:08
結局由你創..
海水世界..超乎你想像..

點先大團圓呀
師兄

enriga 發表於 2014-3-22 23:47
多謝大大回覆

因為我好新手,想養珊瑚為主加小小魚,知道化氮是靈魂,擺中倉但又唔知倉尺寸同化氮尺寸 ...

我都係新手,宜家有個一尺缸養緊三條魚一隻蝦,加D纽,一隻葵同寶石花(二千蚊内搞培)。衰在自己個幾月前去左老鬼師父家中參觀就兩公婆同阿仔都中左毒,於是决心搞個三尺滴漏,二萬蚊都係普通料,水冷仲要用祖国货。上星期去阿鬼鋪頭砌定生物石又一千蚊落樓。月尾新缸到時一定可以專心養水,因为荷包已经冇水。 如果畢直許可真係要一步到位,因为養咸野除左錢,時間都唔少得,好器材幫到好多。
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

bryan811 發表於 2014-3-23 11:11
我都係新手,宜家有個一尺缸養緊三條魚一隻蝦,加D纽,一隻葵同寶石花(二千蚊内搞培)。衰在自 ...

嘩~~
二千變二萬~~~~成十倍呀 !!!!

我本來想整背滴漏, 簡簡單單開缸怡情, 看來已是難事呀~~~~

enriga 發表於 2014-3-23 11:53
嘩~~
二千變二萬~~~~成十倍呀 !!!!

背滴..真係...我唔贊成.
但都係個坐喜好.

我係wingk960 發表於 2014-3-23 12:29
背滴..真係...我唔贊成.
但都係個坐喜好.

點解咁唔贊成?效果真係差好遠?

enriga 發表於 2014-3-23 13:09

我覺得係啫,都係個人喜好.
但如講事實.我就覺得爭幾多下.
尤其放器才方面,更為明顯.

我係wingk960 發表於 2014-3-23 13:39
我覺得係啫,都係個人喜好.
但如講事實.我就覺得爭幾衰下.
尤其放器才方面,更為明顯.

感激大大分享寶貴經驗,
睇黎我要計下數先

enriga 發表於 2014-3-23 13:09

其實都係睇你自已想要D咩同畢直。又要三百蚊,又要李嘉恩,邊有可能!
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

bryan811 發表於 2014-3-23 18:04
其實都係睇你自已想要D咩同畢直。又要三百蚊,又要李嘉恩,邊有可能!

其實可唔可以用錢, 去改走李嘉欣個樣, 只要李嘉欣個內涵呀
如果唔要底倉, 加多幾個儀器去提供合適生活環境比啲珊瑚, 可行嗎

我正在搜尋rear sump reef tank, 希望外國有D可行sample參考下

新做的魚缸質量唔錯,但可惜我的舊泵唔系好夠力

新做的魚缸質量唔錯,但可惜我的舊泵唔系好夠力