海水領域 SeaFishZone

樓主: lemon3842
打印 上一主題 下一主題

請教各位訂造魚缸? [複製鏈接]

各位師兄好

個缸終於到左了

起初睇到呢個POST就膽粗粗走左去搵亞鬼造缸

我都有去格個價, 亞鬼報D價真係貴左少少貴1/4……..

呢個POST D 師兄話亞鬼服務好,但值唔值1/4?

總結黎講都值既…………..

23/3/2014

上去佢鋪頭搵佢傾造缸細節同落訂

同佢講左長寬高,同埋我要既器材之後

就畫左幅草圖比我睇下

燈我未confirm 用邊支,佢係個缸到預左條擔比我放燈(因為我個缸尺寸有D尷尬,細一級放唔到,大一級又長過頭)

佢仲話你用唔著米界左佢,但係冇整就係冇整(呢到值得加分)

亞鬼造缸有普通玻璃,水晶玻璃,美國水晶玻璃

我問佢水晶玻璃同美國水晶玻璃有乜分別,

佢話最大分別係價錢(真係好大分別)

佢都唔建議我用美國水晶玻璃……..

A咁做生意既….唔係貴野先SELL比客既咩…..?

呢日同佢吹左好耐水,有問必答

吹水其間佢冇SELL我其他野,

但我問佢價錢佢又覆到我喎???價錢又同出面差唔多

係亞鬼冇做器材定係乜呢?

奇怪……

24/3/2014

出左電腦圖比我睇

confirm左張圖後

就係慢長既等待……………………..

當然等待其間我有whatsapp問野啦

18/4/2014

Whatsapp話缸到左問我幾時OK送貨

亞鬼話送貨可以幫我上埋櫃

大獲咁突然既….我個櫃未汁好………

但又想快D送黎喎

咁就19/4叫佢送黎啦

呢到要扣少少分,2日通知我麻..

19/4/2014

個缸到左

拿拿聲汁好個櫃,開木箱

手工幾好幾靚

自己一條友搬上個櫃到

好重………

20/4/2014

SET,洗缸

行淡水

21/4/2014

係到出緊POST…………………….

總結

貴左1/4可以係服務到攞返

建議亞鬼可以賣多D器材,透明度高D,唔好問先知你有賣,

下次再造缸會返卓亞鬼@.@

我都係決定搵鬼哥做,雖然比其他貴小小。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

目測哋玻璃比較綠,不是水晶玻璃吧

jay 發表於 2014-9-17 23:41
目測哋玻璃比較綠,不是水晶玻璃吧

我淨係單面水晶
你睇下前面個塊係淺綠
後面個幾件係深綠@.@

最佳新人 論壇元老

你中間個格個設計咁怪??? 水係面過喎.

nickdo 發表於 2014-9-18 15:51
你中間個格個設計咁怪??? 水係面過喎.

呢個問題我都問過亞鬼

佢話咁樣第二同第三倉水體會分開
D水會行晒第二同第三倉咁話喎

既然佢設計得出黎一定有用既@.@

最佳新人 論壇元老

bearbear99 發表於 2014-9-18 18:19
呢個問題我都問過亞鬼

佢話咁樣第二同第三倉水體會分開

點分開? 又咪同一缸水, 同埋分黎做乜, 第二倉個底部會係死水, 加環的話仲嚴重,

水面個水?

二倉真係睇唔明

其實無所謂既,
一個唔識,一個肯收貨就得啦
第二倉個設計就肯定係錯
難得做缸既又死撐
你又接受咪無問題囉
你二倉塊棉咁淺,又唔明點解唔放返係一倉
塊棉又易俾水郁走,你諗住一世唔換棉定次次都換棉再用索帶索住?
一分錢一分貨!
要平既揾大根買個現成套缸咪算囉

CoralKing 發表於 2014-10-7 19:04
其實無所謂既,
一個唔識,一個肯收貨就得啦
第二倉個設計就肯定係錯

第二倉養草一流
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

bearbear99 發表於 2014-4-21 15:31
各位師兄好個缸終於到左了

我都想做同你大約尺寸,請問你做了幾$$

阿鬼做缸+set 喉

放棉位做深小小就好d

bearbear99 發表於 2014-4-21 15:31
各位師兄好個缸終於到左了

師兄, 這是水晶玻璃定普通玻璃?價錢差幾多?吾該!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

睇到呢個POST 都係算吧

24x24 x24 不如買大根個套水,晶玻璃滴濾套缸,都幾靚
Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

三分玻璃走唔甩
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c