海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force
打印 上一主題 下一主題

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

深水角 發表於 2014-2-24 23:40
老友如果隻葯唔得,不如提高鈣試下。

幾年前試過,對我來講唔得,不過當時係FOT。我支kent牌calcium仲喺度。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

calvin 發表於 2014-2-25 15:58
請問版主隻藥邊度買?

浩海我對支藥都幾有期望,因為外國好似有幾好好評。不過點都要自己試過先知。

話時話,我條火焰之前post佢張相都兩年啦,原來佢都有三歲啦

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=437

今晚粒白點已離開魚體,相信已到缸底準備分裂,今晚10:00已經下了藥,有沒有效就看依幾天了。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

G-force 發表於 2014-2-25 21:40
你屋企夠日日有塵啦,唔好清潔呀笨

打橫講由你
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-25 22:42
打橫講由你

試下D產品,好嘅介紹下比魚友都好呀!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

試藥
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

c兄,等你詳細報告^^

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

留名跟進試藥包膠~!  

G-force 發表於 2014-2-25 23:13
試下D產品,好嘅介紹下比魚友都好呀!

買條粉吊來試薬就最好..........

管理員

我係新手

反左

Touch wood,白點離開魚後未有出現第二次感染。再觀察一會。水溫保持24度,沒有加溫。化氮,魚及珊瑚沒有出現異樣。令外我餵食formula two菜糧及sure糧加garlic 汁。formula two 菜糧本身已加garlic,所以試下看看有沒有幫助。

今次發現火焰仙有白點之前兩個星期其實我已經發現缸中金眼吊有數粒白點,當時已把所有魚捉出。魚缸無魚,但因為某原因,不能空缸一個月,所以今次我當魚缸不只火焰身上一粒白點。

Polyp lab medic沒有說明成份,只説是peroxide salt。廠方話medic可以咸淡水白點以及咸水細白點也可以殺死,對珊瑚軟體冇影響。如字面解釋,可能係一種過氧化氫。過氧化氫,俗稱雙氧水,分子式H2O2,是除水外的另一種氫的氧化物。粘性比水稍微高。過氧化氫有很強的氧化性,且具弱酸性。不過魚缸ph現在未有影響。

雙氧水一般用作清潔及殺菌,也可以對缸內藻台都有控制作用。如果照廠方指示,1小匙夠用50加侖(200升)水,應該幾強下。當然,如果唔係過氧化氮就當我冇講過。

請問落藥後對珊瑚影響大唔大?(例如色水變淡/唔太開)
期待報告

CharlieNg 發表於 2014-2-28 17:46
請問落藥後對珊瑚影響大唔大?(例如色水變淡/唔太開)
期待報告

So far  軟硬珊瑚都冇變化,一樣開花,顏色也沒有變淡。幾好,唔錯。

今晚已經第五晩,今晚換了三分一水,再下藥。明天繼續。

any update ?

魚香茄子 發表於 2014-3-5 08:07

11天過去了,白點沒有返轉頭!好似ok喎。不過我初期已經立即下藥。如果有其他師兄在其他情況下試而成功就越來越有説服力。

對珊瑚白點處理,依隻藥可能有點柱光

我現在開始了兩天

樓主可唔可以講解下點用。。。。我都有興趣。。。
例如洗唔洗熄uv燈同化氮。。幾多水落幾多藥。
謝謝