海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force
打印 上一主題 下一主題

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ulgycat 發表於 2014-3-8 17:01
樓主可唔可以講解下點用。。。。我都有興趣。。。
例如洗唔洗熄uv燈同化氮。。幾多水落幾多藥。
謝謝

要熄uv但唔洗熄化氮,其他一切照平時一樣便可。不過我也有治療期間買d蒜汁浸下糧。佢會比一個匙羮仔比你,一個匙羹夠200L水。早晚落一次,落10-20日。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

kin616kin 發表於 2014-3-8 14:57
我現在開始了兩天

記得報告下。

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-8 17:16
記得報告下。

G-force Ching, 你c緊隻白點藥有冇效ar?另外見你用蒜汁浸糧係咪加強抵抗用Ka?tks

knec0412 發表於 2014-3-10 22:56
G-force Ching, 你c緊隻白點藥有冇效ar?另外見你用蒜汁浸糧係咪加強抵抗用Ka?tks

我是以下魚缸設定下藥的。1.白點初期,魚數9,有生物石,無沙底,開化氮,關uv下進行。經過10天下藥後沒有返發。效果唔錯。師兄可以試下。不過每位師兄魚缸設定也有分別,效果有機會不同,下藥時間也可能有影響。至於蒜汁,是希望可以加強魚兒對白點的抵抗。只是對抗白點期間用。但有閒蒜汁不可放太久,否則沒有效力。

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-11 23:09
我是以下魚缸設定下藥的。1.白點初期,魚數9,有生物石,無沙底,開化氮,關uv下進行。經過10天下藥後沒有 ...

Tks Ching, 我只是新手1名,眼見舊魚身體健康頂得到,但新魚就頂5住,所以想C下,如果5係以後5使買新魚。
另外5知道E隻藥對舊魚有冇效,如果5入新魚,舊魚又5見白點5知又用5用得呢?你意見如何,Tks

knec0412 發表於 2014-3-11 23:34
Tks Ching, 我只是新手1名,眼見舊魚身體健康頂得到,但新魚就頂5住,所以想C下,如果5係以後5使買新魚。 ...

新舊魚都冇問題。你係珊瑚缸?

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-12 11:12
新舊魚都冇問題。你係珊瑚缸?

係呀,軟珊瑚,不過全部係粗生野。等我過幾日去買返黎C下先。試完隔1個月買條魚返黎c下先
另外想請教一下你們療程幾多日?其間有冇換水呀?因我問人,佢話連續落20日,但我驚太長。

knec0412 發表於 2014-3-12 12:50
係呀,軟珊瑚,不過全部係粗生野。等我過幾日去買返黎C下先。試完隔1個月買條魚返黎c下先
另外想請教一 ...

廠方建議最少10日最多20日。

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-12 19:36
廠方建議最少10日最多20日。

甘你落左幾多曰呀?見到冇白點就停?可否分享下你治療既過程ar?tks

我都買咗。今晚第一劑。
不過我係fot.之不過唔想用銅諗住試下新嘢姐

ulgycat 發表於 2014-3-12 22:02
我都買咗。今晚第一劑。
不過我係fot.之不過唔想用銅諗住試下新嘢姐

ching你真係錢多到冇地方用,
佩服佩服

610449 發表於 2014-3-13 00:00
佩服佩服

我係偏向覺得頭洞與銅有關。所以先唔想用姐。
真係唔明你點解咁講。
呢幾舊水我都係捱面包捱返嚟。
而我放出嚟。係比其他師兄一個參考個效用。
如果得罪你我咪唔更新囉。

ulgycat 發表於 2014-3-13 08:34
我係偏向覺得頭洞與銅有關。所以先唔想用姐。
真係唔明你點解咁講。
呢幾舊水我都係捱面包捱返嚟 ...

師兄試完可以報告下,得唔得冇所謂。

knec0412 發表於 2014-3-12 20:26
甘你落左幾多曰呀?見到冇白點就停?可否分享下你治療既過程ar?tks

我只落了11天,之後冇白點就停。我只是早上未開燈前落一次及晚上十點後落一次。每次都是沒有燈光下下藥。這是因為針對白點夜晚時間繁殖的特性而下藥的。沒有特別過程。

師兄如果試,可以報告下成敗。我相信未必有100%成功的個例。如果多d師兄試過加上記錄魚缸,可以比多d魚友參考。失敗也知什麼時候唔work。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

610449 發表於 2014-3-13 00:00
佩服佩服

買黎試下關錢多嘜事
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

因為有珊瑚先用珊瑚白點葯,
如可用銅就不用買咁貴葯啦,
咁冇珊瑚而用嘅話咪叫錢多冇地方用囉,
有頭洞係佢平時冇養好D水

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-13 22:18
我只落了11天,之後冇白點就停。我只是早上未開燈前落一次及晚上十點後落一次。每次都是沒有燈光下下藥。 ...

Tks ching. 等我買左返黎試後再報告一下E隻藥既效果Work5work先

魚6條。死石景。最近入咗條粉吊令全缸白點爆發。
見有擴散跡象。而用蒜沖浸糧無改善。個人唔鐘意用銅。見樓主有隻比較溫和嘅白點葯所以試下。之前魚缸無白點紀錄。醫生缸已改作軟嘢缸。ab桶唔放便擺。所以新魚我只會過淡後隔到搶糧就放。
第一日用藥效果。目測無咩變化亦無擴散。糧我一樣用蒜汁浸。過二日再報告

ulgycat 發表於 2014-3-14 08:17
魚6條。死石景。最近入咗條粉吊令全缸白點爆發。
見有擴散跡象。而用蒜沖浸糧無改善。個人唔鐘意用銅 ...

有冇沙底?uv記得off.

G-force 發表於 2014-3-14 08:46
有冇沙底?uv記得off.

無低沙。uv已熄