海水領域 SeaFishZone

樓主: Ben_sfz
打印 上一主題 下一主題

24" 缸仔 , 亂咁搞 .... [複製鏈接]

去隔離網 海水魚友睇哂d精華帖先啦

keithv3v 發表於 2014-2-26 21:54
Check 數據對新缸最重要 除非你有幾年海魚經驗..遲d成缸魚死哂唔到你唔測~

不如你決定左係玩fot-淨魚缸  ...

我會設計成珊瑚缸 , 但就暫時只會養魚 , 呢個係我而家既諗法 .
設備方便亦會考慮到成本問題 .
一步一步咁踩落個大水氹度 .....

keithv3v 發表於 2014-2-26 21:57
去隔離網 海水魚友睇哂d精華帖先啦

齋睇唔試又唔得既 , 唯有邊試邊學啦 .

依家淨養魚 首先最基本加個外置化氫先 $1000內睇自已魚缸幾升水決定用邊隻,絕對唔可以落藥,落藥生物石就唔用得日後養珊瑚會溶。一落珊瑚就要收起哂d環,環會帶no3 d珊瑚唔開/死。冇基本設備我諗你死魚既$多過買設備

keithv3v 發表於 2014-2-27 08:22
依家淨養魚 首先最基本加個外置化氫先 $1000內睇自已魚缸幾升水決定用邊隻,絕對唔可以落藥,落藥生物石就唔 ...

聽你講 , 係各網站睇咗好多好有用既帖 , 參詳過不同系統既原理 .
經取捨後 , 以現有既資源 , 決定會走以下既方向去建構我個過濾系統 :
生物石會保留不變 , 另加設DSB厚底沙床 , 是為了增大微氧區,加強缸中既脫氮作用 .
RUN一排無咩事就會進一步拆埋個濾筒 ....

淘寶買返支燈, 得白光有dd怪

angus123123 發表於 2014-2-28 12:32
淘寶買返支燈, 得白光有dd怪

都啱 , 我都覺得唔係好夠光 , 同埋欠了點氣氛 .
不過我個係套裝缸黎 , 有頂蓋的 , 要加就要DIY一侖 , 所以可能會考慮加潛水燈 ....

見你明白左個過濾系統安心D 我都係用濾筒rt缸 遲下先換缸!

濾筒唔洗拆 放白棉隔屎 同埋增加氧量

我都係套缸原本淡水缸 我拆左個頂 之後放燈 (珊瑚要吸光 , 養住魚都得既)

當然 等你有能力先轉rt

唔落藥去個大缸醫魚 就冇問題 遲下先可以轉rt
加多點: 化氫真係有用(詳細上網查)打走廢物架 你有個頂.就加唔到因為要用外掛式化氫

keithv3v 發表於 2014-2-28 19:04
見你明白左個過濾系統安心D 我都係用濾筒rt缸 遲下先換缸!

濾筒唔洗拆 放白棉隔屎 同埋增加氧量 ...

感謝Keith兄既提點.
其實真係唔想攞走個蓋,套裝缸就係貪佢有個蓋,整齊靚仔,又防到D水唔會周圍彈....
Keith兄你係喺邊個位加氧的? THX~

keithv3v 發表於 2014-2-28 19:06
當然 等你有能力先轉rt

唔落藥去個大缸醫魚 就冇問題 遲下先可以轉rt

又研究吓先. THX~

Ben_sfz 發表於 2014-3-1 00:37
感謝Keith兄既提點.
其實真係唔想攞走個蓋,套裝缸就係貪佢有個蓋,整齊靚仔,又防到D水唔會周圍彈.. ...

我拆左個蓋 之後掛係缸邊

keithv3v 發表於 2014-3-1 19:34
我拆左個蓋 之後掛係缸邊

因為而家成套缸都頗靜 , 我唔鐘意氣泵嗰種嘈聲 , 所以我寧可選擇用雨淋管出水撞氣入水度 , 一來比較均勻 , 二來又唔使多加一舊用電既裝置 . 我係咁諗 .

上個星期有網友要生物石 , 原打算轉讓十幾磅給他 , 但最後都無要到 , 諗諗下我就放埋落個缸度 , 結果係石多咗 , 而水體減少了....

睇落都幾擠迫下....

睇落都幾擠迫下....

28/02 條小丑成日藏係個角落度 , 呆呆笨笨咁唔游出來 , 又擦身咁 , 望真D個身有白濛 ....
呢條小丑係我好鐘意既 , 見佢係咁擦 , 見到都心痛 . 上網爬下文 ....  
終於喺 01/03 晚 , 決定要起咗個缸 , 捉佢出黎盡下人事試下醫唔醫到 .

個身有白濛

個身有白濛

先試試最温和既方法 , 就係沉淡水浴 1 分鐘 , 預早行好咗一箱淡水 , 對好水温  , 然後放佢落去倒數 ....

有點蒼涼既感覺...

有點蒼涼既感覺...

.....

.....

要重新攞放哂D石 , 順勢將剩下既石都一併放埋入個缸度 , 水體又少咗 ....  
換埋部份水 , 搞到半夜3點幾 , 終於完成 .  

有點亂 ....

有些亂 ....

放番條小丑落缸 , 睇佢D 白濛有明顯減退 , 而且活躍番 , 要再觀察 .  

加油~

加油~

論壇元老

神一樣的對手

咁多石唔怕藏野咩.....死水流位
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kenjigood 發表於 2014-3-7 12:40
咁多石唔怕藏野咩.....死水流位

都怕架! 所以而家都密謀緊換個大D既缸.