海水領域 SeaFishZone

查看: 8548|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

[有圖]想轉做背滴,求師兄們意見! [複製鏈接]

樓主
呢個係小弟既混養缸,16"x10"x12"
魚:小丑x2,蕃茄,火焰仙,青魔,黃尾藍魔,士多啤梨,虎皮仙,火焰蝦,寄居蟹
軟野:紅菇,螢光綠菇,非皮仔,普通皮仔,ACAN,奶嘴葵,草皮,紅提子草
行緊掛濾,放左大約1L生物環,同一個BMQQ化氮
所有生物都好健康,d魚會搶食,其他軟野對燈光都好有反應
不過可能係用生物環既關係,有好多紅苔生出黎,唔知點算
將來仲想加多少少珊瑚落去,所以想轉背滴處理好d
但因為地方問題,長度最多20",深度最多13",高度無所謂
呢d size我預左要出去訂做架啦
問題係...
1.應該要做幾多個倉呢??
2.a如果轉缸後,係咪應該將所有生物環轉做珊瑚骨好d?
2.b承上,可唔可以用返原本既生物環再加珊瑚骨呢?因為我驚d魚適應左,一時間換左,d水質有變
3.倉既深度,3"夠唔夠??因為如果太窄,個空間好似太迫咁,而且3"應該o岩o岩好放得落個BMQQ
4.仲有d咩其他野要注意呢?
請教師兄師姐們

沙發

板凳
Calmiee 發表於 2014-2-25 19:27
整個20/13/18囉
三寸夠唔夠放qq同nj1700呢?夠就得
兩倉夠晒,頭倉可放豆樽仔or通心粉,加塊棉

豆樽仔or通心粉其實作用在咩呢?同埋如果加左d野係度,棉要點擺啊?
咁如果唔用骨,咁原本d環仲要唔要啊?
thx

地板
kAIkIN 發表於 2014-2-25 19:29
出去魚街有現成背滴
18 12 16

我知啊,但佢地個倉深4",即係話實質個缸得8"深,我就係覺得太窄所以先無買

其實可以試下訂做個缸,size自己訂,可以計好哂D器才大細再計下做幾大可能仲好

師兄你幾耐換一次水?勤換水可以解決問題嗎?
環可以抽起,我12吋缸以前fot,而家rt,我已慢慢抽走哂啲環

Calmiee 發表於 2014-2-25 21:48
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14450&highlight=%B3q%A4%DF%AF%BB
可看看河 ...

我爬完文啦,細缸用都得喎,而且用少d通心粉,放係水流位就ok喎

ChungMing 發表於 2014-2-25 21:50
其實可以試下訂做個缸,size自己訂,可以計好哂D器才大細再計下做幾大可能仲好

係啊,不過我器材唔多,最大都係得個化氮,而且應該唔會再放豆樽果d
3"倉應該無問題

zeropch 發表於 2014-2-25 22:19
師兄你幾耐換一次水?勤換水可以解決問題嗎?
環可以抽起,我12吋缸以前fot,而家rt,我已慢慢抽走哂&#21874 ...

我最長試過3wks唔換水,但我大概只係25L水咁上下,只係加d淡水咋
但係感覺上只係多左d紅苔,所有生物都無乜事

yshyan 發表於 2014-2-25 22:34
我最長試過3wks唔換水,但我大概只係25L水咁上下,只係加d淡水咋
但係感覺上只係多左d紅苔,所有生物都無 ...

要勤啲換水,我而家要一星期換三分一
少啲餵食

yshyan 發表於 2014-2-25 22:34
但係感覺上只係多左d紅苔,所有生物都無 ...

少啲餵食

zeropch 發表於 2014-2-25 22:38
少啲餵食

我希望keep到兩個星期就換1/3,只係有時過左換水日,又唔想搞亂個日子所以先最多3星期無換
我有養紅提子草,養左不耐,所以未有明顯減少紅苔

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我會用最簡單既方法,
加濾筒,其他野全部唔都,淨加濾筒生物環養菌!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-2-25 22:54
我會用最簡單既方法,
加濾筒,其他野全部唔都,淨加濾筒生物環養菌!

但如果想養多d珊瑚呢?太多環會唔會唔好?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

剩落石都養到魚的.但當然不能太過貪心罷了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

你不如做側滴啦,你有20吋長,分5-6吋出黎做兩倉,都仲有15x13玩,又可以放個大D嘅化氮,高可以做20-24都得,RT太窄好難放珊瑚,不要用生物環同珊瑚骨了,用生物石,買個好D既化氮,加通心粉,Rowa,同碳就得了,再買個大小小嘅上水泵推連水冷一齊推,可以的話用埋Rodi 水就ok了
仲可以買個wp10玩下做浪添
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

我係wingk960 發表於 2014-2-25 23:24
剩落石都養到魚的.但當然不能太過貪心罷了.

咁我又應該唔會淨落石既,加多少少野附助下點都好d

fai13 發表於 2014-2-25 23:30
你不如做側滴啦,你有20吋長,分5-6吋出黎做兩倉,都仲有15x13玩,又可以放個大D嘅化氮,高可以做20- ...

我無諗過玩到咁大,哈哈
師兄不要塗毒我,毒得太深我會死的
師兄不如分享下你個缸,60吋好勁

有無師兄試過12吋用mp10丫?會吾會打大風呢?