海水領域 SeaFishZone

查看: 25626|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄可以幫下我呀?? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
樹喜 發表於 2014-3-2 12:35
我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪 ...

試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔菌問題。

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

沙發
樹喜 發表於 2014-3-2 13:32
師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買 ...

no2 紅唔係落7仔水,7仔係用黎防菌種單一化。

同玻璃針唔好日日落,正常一星期要落一枝。
日日落,d菌無野食,自然會死,所以可能就係咁no2先升,你系統唔得。

板凳
樹喜 發表於 2014-3-2 15:04
我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?

起晒d石,用牙刷刷下佢,再轉個境,換一半水熄燈,化氮打濕泡試下, 唔好再落其他野,自然run佢