海水領域 SeaFishZone

查看: 25606|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄可以幫下我呀?? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主

我都唔知咩事養極都養唔到珊瑚,所有新石都換過又係咁!No2爆紅
又多屎係沙面 好想氣

最佳新人 論壇元老

沙發
chihim 發表於 2014-3-2 01:38
個個都係甘養。。。 你d 問題大把人答過。不過你當人發up風

可以點幫? 一個問題 10個答案,你聽一樣做一 ...

其實我想知我既設備同裝備有冇問題?
第二就係10月到而家都仲未養到等到我結婚都仲係一缸臭水!師兄
我有聽咁多位師兄講嫁 我女人又日日問我仲未得呀咁卜

最佳新人 論壇元老

板凳
lokloktsz 發表於 2014-3-2 01:40
你換新石落去係一定會爆紅, N-circle等於由頭黎過,

其他師兄都叫左你等, 唔急得

師兄我缸好多問題又好多屎係沙面對

最佳新人 論壇元老

地板
610449 發表於 2014-3-2 02:19
不如ching 你由而家開始嘜都唔好加,
只係定時7-10日換5分1水,
化氮全開吸no3同po4嘅瀘材照用養住石 ...

我冇加過野本身有魚同一件紐扣
我成星期冇換水了
化氮開單泵喔而家

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 10:44
你咁心急點幫你?

河馬師兄
等左半年啦仲係缸死水

最佳新人 論壇元老

leeberty 發表於 2014-3-2 12:22
你爆藻了吗

爆爆地啦師兄...不過唔算好多

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 12:23
你個景屏風咁,死流位又多,我都唔明點解無啦啦換石,你砌好個景再睇下.

我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪試下囉..點知換完之後仲衰左~~本身NO2都係0~而家有50......唉~~所以我先咁煩囉日日比我老婆日哦夜哦.唔識養唔好養啦晒時間晒錢晒心情....所以要咁多位師兄出手幫下我哩個新手~

最佳新人 論壇元老

https://www.facebook.com/photo.p ... 1968594568722028833
我舊屋既魚缸呀

最佳新人 論壇元老

米諾斯 發表於 2014-3-2 12:52
試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔 ...

師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買7仔水落..早排都未有用....

最佳新人 論壇元老

G-force 發表於 2014-3-2 13:02
藍生物星幫倒你

咩係藍生物星????~~師兄~~

最佳新人 論壇元老

kwunhung 發表於 2014-3-2 13:10
睇你個設定,
你應該係想做"柏林系統"
柏林系統 主要 靠

其實對我黎講咩系統都冇所謂最主要係養到珊瑚係最緊要~~~~加埋我唔識去點做設喉~做到冇死流'
佢話我
化氮型号: RDC-1600
放置形式: 内置型
规格(直径 / 高度 MM):200/600
配用水泵:红魔鬼SP3*2( Red Devil SP3)
运行功率:13W*2
最大吸气量:  1400L/H
最大推荐用鱼缸 (L): 1600
推荐鱼缸: 800~1600L
底座规格(MM):350/220......但我個魚缸得300L水到~

其實我應該點去改善個死流問題>>?

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-3-2 13:24
體pm  加我

知道~師兄~

最佳新人 論壇元老

newrt 發表於 2014-3-2 13:36
你唔係等咗半年。鬼叫你換石,即係由頭開始,要再等等等等等,等到NO2 回到0 先再加生物!

我而家缸野都唔知等到NO2到0啦`都唔知養唔養到珊瑚都係1個問題~...
~~今次真係信錯人~拜錯神......我買消化菌都買左成千幾蚊~~

最佳新人 論壇元老

320 發表於 2014-3-2 14:07
其實你之前D 石死左, 只要等下, 等裡面D WASTE 打走晒, 加換水, 慢慢都會OK的..N CYCLE可再SET UP
我O岩O岩 ...

你有冇長開燈呀??師兄
我而家個景係咪好唔掂呀?>?~
我冇買過藥喎屋企~只係得(消化菌.海水索..珊瑚量..7仔水..冇啦係得咁多支野
之前我都買過1包吸銅既濾材~落沙缸吸左1星期左右都冇咩變色...算唔算冇銅藥>>?
會唔會沙有問題>>?

最佳新人 論壇元老

320 發表於 2014-3-2 14:47
開正常時間
重點係個景就算唔掂, 都唔會開都唔開, 一定係水質問題, 但當然呢D 野係大家影響大家

我而家諗緊點改善死水問題~有冇建議呀師兄~>>?
水質都唔知出現咩問題>?

最佳新人 論壇元老

最佳新人 論壇元老

hingcom2 發表於 2014-3-2 22:32
你個影咁多死流,只會養什麼死什麼,死流多沙面一定多你唔想見到既野,養石都要有流先可以養到,d石同石之間 ...

明白~咁我加多個WP40落去~~再執下個景

最佳新人 論壇元老

garry 發表於 2014-3-3 17:34
仲未攪掂。

未呀師兄.

最佳新人 論壇元老

elvisman 發表於 2014-3-4 00:07
..............

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2014-3-3 09:40
同1個問題真係好多個方法解決,唔好見一個就做一個搞咁多啦,既然有師兄肯whatsapp幫你,咪聽佢講,按佢方法 ...

我有睇嫁...