海水領域 SeaFishZone

查看: 25455|回復: 82
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄可以幫下我呀?? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主

我都唔知咩事養極都養唔到珊瑚,所有新石都換過又係咁!No2爆紅
又多屎係沙面 好想氣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
個個都係甘養。。。 你d 問題大把人答過。不過你當人發up風

可以點幫? 一個問題 10個答案,你聽一樣做一樣,自己無分式能力既。。

不如你比錢我,我幫你養啦。。  一係直接放棄算羅

板凳
你換新石落去係一定會爆紅, N-circle等於由頭黎過,

其他師兄都叫左你等, 唔急得

BTW, 有冇check 銅係幾多?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
忍吾倒

不如ching 你由而家開始嘜都唔好加,
只係定時7-10日換5分1水,
化氮全開吸no3同po4嘅瀘材照用養住石同水先啦,
我知對1個新手黎講係超難做到但養咸野係
要等D水好先落珊瑚同魚

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你咁心急點幫你?
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-3-2 01:38
個個都係甘養。。。 你d 問題大把人答過。不過你當人發up風

可以點幫? 一個問題 10個答案,你聽一樣做一 ...

其實我想知我既設備同裝備有冇問題?
第二就係10月到而家都仲未養到等到我結婚都仲係一缸臭水!師兄
我有聽咁多位師兄講嫁 我女人又日日問我仲未得呀咁卜

最佳新人 論壇元老

lokloktsz 發表於 2014-3-2 01:40
你換新石落去係一定會爆紅, N-circle等於由頭黎過,

其他師兄都叫左你等, 唔急得

師兄我缸好多問題又好多屎係沙面對

最佳新人 論壇元老

610449 發表於 2014-3-2 02:19
不如ching 你由而家開始嘜都唔好加,
只係定時7-10日換5分1水,
化氮全開吸no3同po4嘅瀘材照用養住石 ...

我冇加過野本身有魚同一件紐扣
我成星期冇換水了
化氮開單泵喔而家

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 10:44
你咁心急點幫你?

河馬師兄
等左半年啦仲係缸死水

你爆藻了吗

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你個景屏風咁,死流位又多,我都唔明點解無啦啦換石,你砌好個景再睇下.
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

leeberty 發表於 2014-3-2 12:22
你爆藻了吗

爆爆地啦師兄...不過唔算好多

最佳新人 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-2 12:23
你個景屏風咁,死流位又多,我都唔明點解無啦啦換石,你砌好個景再睇下.

我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪試下囉..點知換完之後仲衰左~~本身NO2都係0~而家有50......唉~~所以我先咁煩囉日日比我老婆日哦夜哦.唔識養唔好養啦晒時間晒錢晒心情....所以要咁多位師兄出手幫下我哩個新手~

最佳新人 論壇元老

https://www.facebook.com/photo.p ... 1968594568722028833
我舊屋既魚缸呀

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樹喜 發表於 2014-3-2 12:35
我個景砌好嫁就係...
聽網上魚友師兄講話我D舊石比熱水沉死晒喎~咁我唔識咪問下人囉.~佢叫我換晒佢咁我咪 ...

試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔菌問題。

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

藍生物星幫倒你

睇你個設定,
你應該係想做"柏林系統"
柏林系統 主要 靠
強流+強化氮
你個化氮夠唔夠我唔知
但造浪就一定唔夠啦!
點解我知,因為我都係柏林系統囉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

體pm  加我

最佳新人 論壇元老

米諾斯 發表於 2014-3-2 12:52
試下停落7號菌, 去魚街買幾枝玻璃針硝化菌dio.  兩日到換5分一水之後关燈落菌。

我懷疑係枝7仔 ...

師兄~我上星期落足7日枝玻璃針硝化菌dio.~都冇換過水..換左新石就冇熄詔燈都1星期啦...
NO2爆紅我先去買7仔水落..早排都未有用....